Chutný recept na erteple

Máte rádi zdravé recepty, které nejsou složité na přípravu? Jistě vám nemusíme představovat brambory. Chutný recept na vařené brambory může být pro vás to pravé. Brambory, které si vypěstujte na zahrádce, jsou zárukou kvalitní suroviny, bez které se tento recept neobejde. Je velmi rychlý na přípravu a z minima surovin. Uvařte si brambory s brynzou.

Vařené brambory s brynzou a cibulkou
Vařené brambory s brynzou a cibulkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pokrmy z brambor jsou velmi rozmanité. Jedná se o velmi zdravé recepty, které jsou snadné, rychlé na přípravu a mohou chutnat nejen v teplé, ale i ve studené variantě. Nejčastější se brambory připravují jako příloha k různým druhům mas, mohou být smažené, vařené či pečené. Jistě znáte mnoho receptů, které jsou připravovány z brambor ve slupce. I naše vařené brambory s brynzou jsou připraveny se slupkou, která je zdravá.

Recept na chutné vařené brambory s brynzou

Vařené brambory s brynzou a cibulku se hodí nejen k obědu či večeři. Je zdravý, chutný, jednoduchý a rychlý na přípravu.

Budete potřebovat tyto suroviny:

  • 4 větší brambory
  • 1 cibuli
  • sůl a pepř
  • tymián
  • olivový olej
  • zakysanou smetanu
  • 1 ks brynzy
  • snítku pažitky
Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Brambory si uvařte ve slupce do měkka. Vychladnuté vařené brambory si svrchu nařízněte do kříže a zatlačte je na plech, který jste opatřili pečicím papírem. Brambory by měly být „rozplácnuté“ do placky.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Všechny takto uvařené brambory přiměřeně opepřete a osolte a posypte špetkou tymiánu. Opatrně pokapejte olivovým olejem a posypte cibulkou nakrájenou najemno. Plech vložte do rozehřáté trouby na 220 °C na přibližně 15 minut. Mezitím si připravte dip z brynzy. Smíchejte důkladně zakysanou smetanu a díl brynzy.

K upečeným bramborám přidejte přiměřeně dipu, posypejte je nakrájenou pažitkou a můžete servírovat třeba s kysaným podmáslím. Tento recept z vařených brambor ocení všichni, kdo mají rádi zdravá a chutná jídla, udělá radost i všem, kteří se snaží zhubnout.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Brambory

Brambory jsou právem nazývány citrusy severu. Jedná se o plodinu, jejíž hlízy z čeledi lilkovitých jsou velmi zdravé, výživné a nacházejí rozmanité uplatnění v kuchyni. Jejich příbuznými jsou např. papriky, rajčata nebo lilek. Do Evropy se dostala tato plodina v 16. století, kdy ji sem dovezli Španělé. Nejprve byly považovány za okrasnou rostlinou, a teprve časem se z ní stala vyhledávaná pochutina. Brambory se vyznačují rozmanitostí odrůd, v našich zeměpisných šířkách se pěstuje 400 různých odrůd brambor. Jednotlivé odrůdy se od sebe liší tvarem, barvou, obsahem škrobu a časem sklizně, přičemž rané odrůdy mají škrobu nejméně.

Brambory jsou velmi zdravou surovinou, pokud ovšem nejsou smažené v oleji, potom již ztrácejí na své hodnotě. Brambory obsahují bílkoviny, které jsou velmi příznivé pro svůj obsah esenciálních aminokyselin. Rovněž podíl minerálních látek je velmi příznivý. Brambory obsahují draslík, hořčík nebo železo. Obsahují nízké množství sodíku a jsou tak ideální potravinou pro kojeneckou nebo dietní stravu a především pro ty, co mají problémy s vysokým krevním tlakem. Obsahují též vitaminy skupiny B a vitamin C. Pozor na konzumaci syrových brambor, obsahují toxickou látku solanin. Tepelnou úpravou se však tato jedovatá látka ztratí.

Recept z vařených brambor je závislý na správně zvoleném typu. Brambory se dělí na skupiny podle využití v kuchyni. Lojovité odrůdy (varný typ A) se často připravují na saláty, jako gratinované brambory nebo brambory na „loupačku“. Slabě až středně moučnaté odrůdy (varný typ B) se hodí na přípravu polévek, omáček nebo na restování. Moučnaté odrůdy (varný typ C) se výborně hodí na kaše, pyré nebo knedlíky.

Publikováno: před 4 měsíci, Autor: autor: Šárka Miškovská | zdroj: nzip.cz, pořad Vychytávky Ládi Hrušky, senzamedical.cz

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.