Připomeňme si zásady grilování

Grilování patří ke kratochvílím teplých dnů. Proč se potit nad sporákem v kuchyni, když si můžete dopřát skvělé jídlo připravené pod širým nebem? Přitom to není žádná věda. Pojďme si nyní připomenout, jak správně postupovat.

(Zdroj: Tefal)

Gril je základ a můžete ho pořídit od několika stokorun až po desítky tisíc. Záleží jen na vás, protože víc než cena vybavení rozhoduje vaše kuchařské umění. Nicméně dražší grily mívají spousty vychytávek, které činnost zpříjemní a usnadní. Pokročilejší mistři grilu pak ocení i pomůcky jako grilovací kleště, obracečky, různé pánve a nádobí…

Připomeňme si zásady grilování
Připomeňme si zásady grilování (Zdroj: Outdoorchef)

Raději uhlí, plyn nebo elektřinu?

Nejautentičtější zážitek poskytuje klasický gril na dřevěné uhlí, nicméně někteří dávají přednost plynovému grilu, pro jeho snadné použití, navíc nemusí dlouho čekat, než se rozpálí na požadovanou teplotu. Spolu s elektrickými grily jsou řešením pro grilování na balkoně, kde se nesmí rozdělávat otevřený oheň. Elektrické grily zase můžeme používat i v kuchyni, jsou skladné, a tak jsou po ruce.

Gril na dřevěné uhlí používá jako palivo dřevěné uhlí z tvrdého dřeva nebo brikety z dřevěného uhlí. Někteří nedají ale dopustit na kombinaci uhlí s briketami pro dosažení optimálního aroma.

K jeho rozpálení potřebujete asi 25 až 45 minut. Když uhlíky pokryje jemný bílý popílek, má uhlí optimální teplotu.

TIP Living.cz: Jednoduchým trikem na rozpoznání správné teploty je ruka natažená asi 10 až 15 cm nad žhavým uhlím. Jak dlouho to budete vnímat jako příjemné? Pokud je to déle než 7 vteřin, teplota je ještě poměrně nízká, pokud je to ale méně než 4 vteřiny, teplota je dostatečně vysoká.

Připomeňme si zásady grilování
Připomeňme si zásady grilování (Zdroj: Hornbach)

Jak přikládat?

Nejrychleji dosáhnete rozpáleného uhlí použitím zapalovacího komínu. Zhruba po 20 minutách v komíně dosáhnete přiměřeně silného žáru a rozžhavené uhlí můžete vysypat do ohniště grilu. Sálavý žár z uhlí či briket vydrží 1,5–2 hodiny. Zejména při nepřímém grilování trvá ale tepelná úprava mnohdy delší čas, a proto je nutné pravidelně přikládat nové uhlí.

Samozřejmě lze vždy do ohniště přiložit hrst studeného uhlí. Pak však musíte počítat s tím, že gril požadovanou teplotu neudrží nepřetržitě a z ohniště začne stoupat kouř. V grilu na dřevěné uhlí lze intenzitu žáru regulovat pomocí ovladačů na přívod vzduchu a rozmístěním uhlíků. „Chcete-li teplotu v grilu snížit, palivo jednoduše rozhrnete víc od sebe, uhlíky naopak shrnete k sobě, má-li být teplota vyšší,“ radí David Benda z Hornbachu. Tak lze na grilu vytvořit různé teplotní zóny a v částech roštu s méně silným žárem udržovat v teple pokrmy, které jsou již hotové.

Připomeňme si zásady grilování
Připomeňme si zásady grilování (Zdroj: Hornbach)

Grilování na přímém a nepřímém žáru

Při grilování na přímém žáru pokrm rychle opékáme na roštu přímo nad žhavými uhlíky. Než začnete grilovat, rošt vyjměte a vymažte tukem nebo ho potřete tenkou vrstvou oleje, aby se grilovaný pokrm nezachytával na mřížce roštu. Pro rovnoměrné propečení se musí grilovaný kousek po uplynutí poloviny grilovací doby obrátit na druhou stranu.

Pokud se griluje na nepřímém žáru, grilovaný pokrm se nedává přímo nad žhavé palivo, ale griluje se v horkém vzduchu na okraji roštu. Při této metodě se často navíc uzavírá i poklop grilu. Protože teplota je zde nižší než v případě přímého žáru, doba tepelné úpravy se prodlužuje a může činit i několik hodin. Zejména větší, tukem prorostlé kusy masa ale tímto způsobem změknou a rozvinou aroma i chuť.

Připomeňme si zásady grilování
Připomeňme si zásady grilování (Zdroj: Outdoorchef)

Teď jen najít recept na nejlepší marinádu, naložit maso a to ugrilovat spolu se zeleninou, připravit oblíbený dip… a už se vám sbíhají sliny?

Publikováno: 15.07.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Láďa Hruška - gril BefHome

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Grilování s kvalitním grilem a návodem od Ládi Hrušky je opravdu hračka.

Gril na zimu

Pan Modelský představuje gril, na kterém jde grilovat i v zimě. A navíc se dá využít i jako trouba nebo udírna.

Jak si vyrobit domácí gril

Máte rádi grilování, ale nechcete si kupovat předražené grily? Můžete si z plechovky od broskví a alobalu jednoduše vyrobit svůj vlastní gril.

Pštrosí maso z Doubravice

Reportáž o pštrosím mase, charakteristika masa, jak se maso krájí, inspirace, co z pštrosího masa uvařit.

Pálení zahradního odpadu

Zdeněk Sekanina si povídá s odborníky, co můžeme pálit na zahradě a za jakých podmínek.

Vyrobte si vlastní dřevěné uhlí pro letní grilování

Výroba vlastního dřevěného uhlí pro letní grilování

ČTĚTE DÁLE

Na terase využijete univerzální venkovní nábytek
Na terase využijete univerzální venkovní nábytek

Zahrada

Patříte mezi ty, kteří se navzdory letnímu počasí stále ještě nerozhodli, jaký typ venkovního nábytku na terasu si pořídit? Máme pro vás malou inspiraci.

Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru
Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru

Zahrada

Mramor je od pradávna spojený s nadčasovostí, kvalitou a luxusem. V moderním interiéru je mramor opět v módě. Pojďme se inspirovat, jak mramor používat.

Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?
Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?

Zahrada

Pokud máme zahradní jezírko, péče o něj nikdy nekončí. V zimě je potřeba dodat pod hladinu kyslík, v létě pak řešit problém s přemnoženými řasami.

Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby
Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby

Zahrada

Uchovávat bylinky v igelitovém pytlíku není to pravé. A skladovat množství různých sklenic a dóz také ne. Vyrobila jsem proto sáčky na sušené bylinky.

Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá
Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá

Zahrada

Mladý manželský pár si oblíbil minimalismus, na němž oceňují především jeho nadčasovost a čistotu linií. Zvolenou koncepci potrhuje všudypřítomná bílá barva.

Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše
Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše

Zahrada

Vertikální pěstování se stává čím dál populárnějším způsobem, jak efektivně využívat omezený prostor ve městech pro pěstování rostlin.

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zahrada

Správné uskladnění ovoce a zeleniny je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Každý druh má specifické požadavky na skladování.

Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!
Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!

Zahrada

Zimní zahrada nabízí možnost prodloužit si léto a pobyt venku, umožňuje kochat se pohledem na zahradu i za nevlídného počasí nebo při nízkých teplotách.

Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?
Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?

Zahrada

Barvy se v přírodě mění v závislosti na ročním období. A teď přichází léto, které je plné zářivých barev, slunečních paprsků a teplých modročerných nocí. Interiéry pod taktovkou letních dní by měly být módní, sexy a svěží. Uvidíte, že každý kus nábytku, každá dekorace zvolená v tomto duchu dodá vašemu domovu nový šmrnc.

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.