Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Láska prý prochází žaludkem. Pochoutka v podobě domácích klobás rozjasá srdce nejednoho milovníka masných výrobků. Krása tradičního řemesla nabízí ojedinělou pikantní chuť a kouzlo čabajské klobásy v podobě domácí symfonie českých gurmánů. Naprosto geniální receptura a jednoduchost oslní chuťové pohárky nás všech. Etiketa tradiční maďarské klobásy již nemusí být označena barvami jejich vlajky. Češi milují červenou, modrou a bílou.

Domácí klobásy jsou velice oblíbenou pochoutkou
Domácí klobásy jsou velice oblíbenou pochoutkou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Domácí klobásy na maďarský způsob Rodinná oslava bez domácí klobásy není žádnou oslavou. Umění, které se cení zlatem, může mít nejrůznější podobu či příchuť. Úplným unikátem je doma vyrobená čabajka. Maďarský skvost připravený z ryze českých ingrediencí a v našich podmínkách uchvátí každého milovníka masných výrobků. Chutná voňavá domácí čabajka je absolutní špička. Většina lidí ji miluje již od dětství. Základní recept, který se dá již v dnešní době najít na internetu, si může každý z nás upravit dle svých individuálních chutí. Čabajská klobása na český způsob je vyrobena pouze z kvalitních ingrediencí.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Potřebné suroviny:

  • 4 kg vepřové plecko
  • 1 kg syrového sádla
  • řeznická sůl
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • dextróza
  • česnek
  • kmín
  • vepřové střívko

Na výrobu domácí čabajky potřebujeme pouze vepřové plecko a syrové sádlo v poměru 4:1. Na 4 kg masa tedy budeme potřebovat 1 kg sádla. Dále budeme potřebovat řeznickou sůl a dextrózu, což je vlastně cukr, který podporuje fermentaci. Pro perfektní chuť je navíc potřeba sladká i pálivá paprika, drcený kmín a česnek.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Výroba domácí klobásy začíná u mlýnku na maso. Plecko i sádlo společně nameleme. Do elektrického mlýnku na maso postupně vkládáme veškeré kousky připraveného nakrájeného masa i syrového sádla. Namleté suroviny vložíme do mísy, kam postupně přidáváme veškeré potřebné ingredience. Koření, sůl, česnek i dextrózu nasypeme na maso a pustíme se do pečlivého promíchání všech složek. Abychom dodrželi veškerá hygienická pravidla, nasadíme si na ruce gumové rukavice. Ruce ponoříme do mísy a pustíme se do pečlivého promíchání všech potřebných surovin a ingrediencí.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Jakmile dosáhneme perfektní konzistence, přendáme promíchanou směs do plničky, na kterou nasuneme i vepřové střívko. Směs na čabajské domácí klobásy po částech vložíme do ruční plničky. V místě, kde směs vychází z plničky ven, nasadíme vepřové střívko a začneme je plnit. Střívko se rázem začne kroutit a během pár minut máme na stole úžasně tlusťoučkého hada naplněného směsí, ze kterého se postupně stanou božské čabajky.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Jak vykouzlit správnou velikost domácí klobásy? Veškerou připravenou směs jsme naplnili do přichystaného střívka. Nyní se můžeme pustit do rozdělení dlouhého hada na jednotlivé domácí klobásy. Jejich modeláž je velice jednoduchá. Buď můžeme jednotlivé kousky vyrábět od oka tak, že je na nějakém místě zmáčkneme a zamotáme, nebo můžeme použít důmyslného pomocníka. Jednoduchá konstrukce nám umožní různě dlouhou, avšak stejnou délku u všech vyráběných klobás. Nastavíme potřebnou délku, nasadíme konec střívka na jednu stranu přípravku a hada naplněného masovou směsí přiložíme na druhý konec konstrukce. V tomto místě střívko zmáčkneme a přetočíme. Tím vznikne první klobáska. Následně otočíme konstrukci společně se střívkem a v místě, kde přípravek určuje konec další klobásy, střívko opět přetočíme. Naprosto stejným způsobem zpracujeme kompletně celé vepřové střívko naplněné směsí na domácí čabajku.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Z připravených 5 kilogramů masa můžeme připravit 24 až 28 kousků domácí klobásy. Vždy záleží na zvolené délce jednotlivých klobás. Jakmile máme připravené jednotlivé klobásky, zavěsíme je na dřevěnou tyč a necháme je po dobu 72 hodin fermentovat. Ideální teplota fermentace je 22 °C, tedy pokojová teplota. Po uplynutí potřebné doby fermentace můžeme připravené klobásy vložit do udírny. Klobásy se udí 24 hodin při teplotě 28 °C. Pro uzení je dobré použít dřevěné štěpky z třešně a olše. Správně vyuzené klobásky můžeme po uplynutí potřebné doby vyndat z udírny.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Okamžitě po vyjmutí z udírny jsou klobásy nasycené kouřem a mohou působit až nakysle. Je dobré je tedy nechat zhruba 10 dní vyvětrat. Po těchto 10 dnech se můžeme s chutí pustit do konzumace naprosto božských domácích čabajských klobás, které jsou zcela jedinečné a zaručeně české.

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás dále zajímat

Jak se dělá klobásová vánočka?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Sladkou vánočku známe všichni, ale slanou?

Domácí čabajka

Návod na výrobu domácí čabajky

Kutil vám ukáže, jak si vyrobit vychytaný gril s udírnou

Skvělá stavěná udírna s krbem a grilem potěší každého kutila i milovníka dobrého jídla.

Slovácká sekaná

Kvalita sekané v obchodech je tragická. Pojďme si společně udělat kvalitní játrovou sekanou.

Jak vybírat maso a uzeniny pro grilování

Jak vybírat maso a uzeniny pro grilování

Vánoční trhy a svařené víno

Vánoční trhy a svařené víno

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.