Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou

Snad každý z nás si pamatuje na večeře připravené z pečiva, které jsme nestihli sníst. Žemlovka je svou šetrností přímo pověstná. Pokrm, který polovina lidí miluje a druhá polovina nenávidí, můžeme jednoduše vylepšit. Místo klasického pečiva použijeme vánočku nebo mazanec.

Žemlovka s peřinkou jako lehká večeře potěší
Žemlovka s peřinkou jako lehká večeře potěší (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Žemlovka jako sen

I oběd či večeře se může stát dobrodružnou cestou do minulosti. Žemlovka nás provázela téměř celým dětstvím. Jedni ji milovali, druzí nenáviděli. Jakmile našim maminkám nebo babičkám zbylo pečivo, pustily se do přípravy levného pokrmu, kterým nasytily celou rodinu. Šetrnost jim byla přímo vlastní.

Zpracujte jablko beze ztrát. Máme pro vás recept na sladký jablečný koláč

V dnešní době se žemlovka připravuje spíš zřídka. Abychom se vrátili ke kořenům a navíc si báječně pochutnali, můžeme tradiční jídlo z našich dětských let vylepšit. Místo obyčejného pečiva můžeme použít třeba okoralou vánočku či nedojedený mazanec.

Potřebné suroviny

  • mazanec nebo vánočka
  • 1 panák rumu
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 4 jablka
  • hrst rozinek
  • 5 plátků másla
  • skořicový cukr
  • vanilínový cukr
Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou
Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

 

Přípravu lahodného oběda začneme u vánočky, kterou nařežeme na plátky. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Pekáček vymažeme máslem. Při přípravě žemlovky nikdy nesmíme zapomenout na správnou zálivku. Do mísy oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vložíme do hrníčku, přidáme mléko a rum. Vidličkou vše pečlivě promícháme.

Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou
Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vše máme připraveno a můžeme se pustit do prokládacího tetrisu. Na dno pekáčku nejprve vyskládáme plátky vánočky a trochu je zalijeme zálivkou z vajíček, rumu a mléka. Zasypeme nastrouhanými jablky, skořicovým cukrem a rozinkami. Přidat můžeme i ořechy. Vše zakryjeme opět plátky vánočky a zálivkou. V takovém prokládání pokračujeme, dokud máme potřebné suroviny. Pamatujme, že vrchní část žemlovky musí mít vždy vánočkovou vrstvu. Vše zalijeme zbytkem přelivu.

Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou
Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Celou připravenou žemlovku vložíme do trouby rozpálené na 200°C, pečeme cca 20 minut. V čase, kdy se žemlovka připravuje v troubě a provoní celý náš byt, se pustíme do přípravy sladkého sněhu. Do mísy s bílky nasypeme vanilínový cukr a mixérem vyšleháme nadýchaný sníh. Upečenou žemlovku potřeme připravenou peřinkou a vložíme opět do trouby na další 2 až 3 minuty. Žemlovku pečlivě hlídáme, aby se nám sníh nepřipálil.

Vychytanou žemlovku máme připravenou během pár chvil. Díky použitému pečivu bude úžasně chutnat a nasytí celou rodinu.

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: Láďa Hruška, pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás dále zajímat

Jak chutná mazaná žemlovka s peřinkou?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Mazaná žemlovka s peřinkou

Jak se dělá klobásová vánočka?

Sladkou vánočku známe všichni, ale slanou?

Kokodák mňamka

Kokodák mňamka

Jak správně plést vánočku

Vánočka je voňavé a nadýchané sladké pečivo, které neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Podívejte se, jak správně vánočku uplést.

Netradiční vánočka

Jak si upéci netradiční vánočku

Kvásková vánočka

Návod na přípravu kváskové vánočky.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.