Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?

Návrat ke kořenům je v kuchařském umění čím dál častější. Uměli bychom však upéct moučník s čokoládovou polevou, kde jako váhová jednotka je rozhodující váha vajec i s jejich skořápkou? Pečení podle našich předků může být do jisté míry inspirující. I bez elektronické váhy je možné upéct úžasně nadýchanou a vláčnou piškotovou buchtu.

Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?
Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Moučník s čokoládovou polevou jako tečka nedělního oběda

100 let starý recept na moučník s čokoládovou polevou je skvělou ukázkou, jak pekly naše prababičky. K získání ideálního poměru surovin, jako je např. cukr či mouka, není vždy potřeba použít elektronickou váhu. I v době, kdy o této věcičce neměli naši předkové sebemenší potuchy, museli suroviny správně navážit. Základní váhovou jednotkou se tedy stala obyčejná vejce.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Potřebné suroviny

Těsto:

  • 5 vajec
  • cukr krupice
  • hladká mouka
  • prášek do pečiva
  • 5 lžic vody

Krém:

  • 1 lžíce rumu
  • 100 g másla
  • šlehačka
  • sušenky s kokosem

Poleva:

  • hořká čokoláda
  • tuk

Buchta bude sladká tak akorát. Vzhledem k tomu, že obsahuje hořkou čokoládu, nemusíme se bát, že by svou přehnaně sladkou chutí obtěžovala. Na moučník s čokoládovou polevou budeme potřebovat minimum věcí. Samotné piškotové těsto se skládá pouze z vajec, cukru, mouky, vody a půl prášku do pečiva. Na buchtu budeme potřebovat celkem 5 vajec. Nebudeme je však okamžitě rozbíjet. Použijeme je jako váhovou jednotku a navážíme dle nich potřebné množství cukru a hladké mouky. Naši předci neměli váhu. Pro získání ideální hmotnosti dalších surovin se tedy vzala vajíčka i se skořápkou a podle nich se získalo optimální množství dalších ingrediencí.

Vezmeme tedy 4 vejce i se skořápkou a položíme je na váhu. Zjistíme jejich hmotnost. Naprosto stejnou cifru potřebujeme nyní získat při vážení cukru. Hmotnost cukru krystal se tedy rovná hmotnosti 4 vajec se skořápkou. Pro získání odpovídající hmotnosti hladké mouky použijeme vejce 3. Postupujeme naprosto stejně jako u cukru. Váha 3 vajec tedy odpovídá váze hladké mouky, kterou potřebujeme pro výrobu moučníku. Do hladké mouky následně přidáme 1/2 prášku do pečiva.

Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?
Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Jakmile získáme potřebné množství jednotlivých surovin, pustíme se do přípravy těsta. Do misky vložíme všech 5 vajec. Oddělování žloutku od bílku nemusíme u tohoto moučníku řešit. Na vajíčka nasypeme cukr krystal a pečlivě rozmícháme. Do základu těsta následně přidáme připravenou hladkou mouku společně s práškem do pečiva a 5 lžícemi studené vody. Jakmile máme těsto na korpus připravené, vymažeme si plech a vysypeme jej moukou. Těsto nalijeme na plech. Troubu musíme předehřát na 160 °C a piškot pečeme po dobu 20 – 30 minut.

Ve chvíli, kdy vložíme plech s piškotovým těstem do trouby, se můžeme pustit do přípravy krému. Připravenou misku kokosových sušenek nadrolíme do nádoby. Aby byly sušenky opravdu najemno, použijeme k jejich úplnému rozmělnění mixér. K takto připravenému základu nalijeme 1 šlehačku, přidáme 1 lžíci rumu a 100 g másla. Vše perfektně našleháme. Připraveným krémem potřeme upečený piškot.

Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?
Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

V posledním kroku si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, ke které přidáme trochu másla a trochu 100% tuku, aby nám poleva následně krásně zatuhla. Vyrobenou polevou polijeme kompletně celou buchtu a moučník s čokoládovou polevou je na světě. Nyní už jen stačí ochutnat, jak pekli naši předci a vzdát úctu jejich kulinářskému umění.

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás dále zajímat

Míša řezy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba Míša řezů je velmi jednoduchá a zazáříte na každé oslavě nebo jen u nedělní návštěvy.

Vánoční perníčky

Paní Martina Kozová nám poradí recept na perníčky, které rychle měknou. Také nám ukáže, jak perníčky ozdobit.

Kokosové mámení

Také se nemůžete dostatečně nasytit tou skvělou chutí kokosových kuliček v bílé čokoládě?

Zdobení perníčků

Zdobení perníčků pomocí bílkové polevy.

Medové perníčky ze žitné mouky

Zkuste letos napéct perníčky ze žitné mouky. Skvěle vypadají a nádherně ozdobí i vánoční stromek.

Jablečné řezy

V následujícím dílu si připravíme dezert podle naší divačky. Upečeme si jablečné řezy.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.