Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

Recept na perník má ve své sbírce každá správná hospodyňka. Pekly ho již naše babičky i maminky a my na jejich poselství můžeme jen navázat. Vláčná, nadýchaná pochoutka je velice jednoduchá na svou přípravu. Vynikající chuť dokáže omámit chuťové pohárky nejednoho labužníka a vůně provoní celý byt již při pečení.

Recept na perník nesmí chybět v žádné kuchařce
Recept na perník nesmí chybět v žádné kuchařce (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Recept na perník s nádechem jablek

Recept na perník nesmí chybět v žádné kuchařce. Andělsky nadýchaná pochoutka dokáže provonět celou domácnost. Líbezná vůně skořice doplněná o chuť jablek pohladí nejen náš žaludek, ale i duši.

Zpracujte jablko beze ztrát. Máme pro vás recept na sladký jablečný koláč

Potřebné suroviny jablečný perník

  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vejce
  • 2 jablka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 kypřicí prášek do perníku

Jablkový perník k nedělní kávě není vůbec složitý a navíc jej můžeme upéct téměř bez práce. Nebudeme potřebovat žádné váhy ani metličky či mixér. Úplně si vystačíme s rukama, vařečkou nebo polévkovou lžící, kterou krásně promícháme perníkové těsto. Místo váhy použijeme zcela obyčejný hrníček. Recept na perník je velice jednoduchý. Na jablkový perník budeme potřebovat pouze půl hrnku oleje, po 1 hrnku mléka, hladké mouky, polohrubé mouky a cukru. Tyto suroviny doplníme už jen o vajíčko, 2 jablka, kakao a vanilinový cukr. Velice důležitý je kypřicí prášek do perníku. Tem samozřejmě nesmí chybět. Díky perníkovému koření, které je v této přísadě obsažené, provoní perník celý byt již při pečení.

Připravíme si mísu, ve které smícháme všechny sypké suroviny. Postupně tedy do misky nasypeme obě mouky, cukr, kakao, kypřicí prášek i vanilinový cukr. Přísady pečlivě promícháme polévkovou lžící. Kdybychom v tuto chvíli sypké suroviny nepromíchali, kypřicí prášek do perníku by neměl šanci rovnoměrně se rozprostřít mezi všechna zrnka mouky.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky! (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

V tuto chvíli si do mísy nastrouháme připravená jablka. Strouhat je budeme nahrubo společně se slupkou. Někdo by mohl namítat, že jsou slupky tvrdé a v moučníku nám budou vadit. V konečném výsledku je však opak pravdou. Slupky z jablek se v našem perníku po upečení úplně ztratí. Navíc je známo, že jablíčka mají nejvíce vitaminů právě pod slupkou.

Jakmile máme jablka nastrouhaná, vložíme do mísy veškeré tekuté suroviny. Nalijeme tedy mléko i olej a přidáme vejce. Vezmeme si do ruky lžíci a pustíme se do míchání. Všechny suroviny pečlivě promícháme v krásné, hladké lité těsto. Během chvilky máme těsto hotové. Připravíme si pekáček, který vysteleme pečicím papírem a perníkové těsto do něj nalijeme. Veškeré zbytky těsta vyškrábeme lžící. Pekáček s těstem vložíme do předehřáté trouby a perník pečeme na 180 °C po dobu zhruba 35 minut.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky! (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Po uplynutí potřebné doby vyndáme jablečný perník z trouby a vyklopíme jej z pekáčku. Recept na perník praví nechat moučník pořádně vychladnout. Jakmile jej máme vychladlý, můžeme se pustit do jeho zdobení a následné konzumace.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky! (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Vrchní část perníku můžeme buď pouze pocukrovat, nebo např. potřít marmeládou či čokoládovou polevou a posypat kokosem. Záleží pouze na naší chuti.

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás dále zajímat

Jablečný perník

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pokud máte chuť na něco jablečného, představíme vám recept na jablečný perník ke kterému budete potřebovat kromě jablek také hrubou mouku, vajíčka a prášek do perníku a pečiva.

Retro jablkový perník

Perník s jablíčky je připomínkou starých dobrých časů, který si ale můžeme péci i dnes.

Pivní štrůdl

Pokud máte rádi štrůdl a zároveň i pivo, ukážeme vám recept na pivní štrůdl. Zjistíte, co budete kromě hladké mouky, piva a jablek potřebovat a následně jak si tento štrůdl upéct.

Pivní štrúdl

To, že jsou Češi pivaři, ví celý svět. Ale dávat pivo do štrúdlu, to už je jiná.

Recept na andělský perník

Návod na přípravu andělského perníku.

Recept na neodolatelné hruškové vlnobití

Recept na skvělý litý perník vylepšený hruškami a citronovou polevou.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.