Pomazánka ala falešný humr
Nemusíte se bát, že si na tuto chutnou a osvěžující pomazánku budete muset sáhnout velmi hluboko do kapsy a strávit nějaký čas sháněním humra, který je mimochodem chuťově výtečný, ale také velmi drahý. Recept na pomazánku patří mezi staré osvědčené recepty, které se dědí z generace na generaci. Nemusíte ji připravit jen pro slavnostní příležitosti, ale třeba i do práce nebo dětem do školy. Falešný humr obsahuje velké množství zeleniny, a je tak velmi zdravou pomazánkou.
Suroviny:
- celer
- mrkev
- majonéza
- citron
- pepř
- sůl
- veka
Nejprve je nutné celer a mrkev řádně očistit nejlépe teplou vodou a kartáčkem. Očištěnou zeleninu dostatečně oškrábejte nebo okrájejte, ať se zbavíte veškerých slupek, natě a ostatních částí, které se do pomazánky nehodí. Zbytky zeleniny nevyhazujte, mohou se hodit pro zeleninový vývar. Stačí je zamrazit a dle potřeby využít. Připravenou mrkev s celerem nastrouhejte najemno, můžete si práci usnadnit a zeleninu nastrouhat v robotu nebo mixéru.
Nastrouhanou zeleninu zakápněte šťávou z půlky citronu, která je zdraví prospěšná pro obsah vitaminu C a ostatních látek. Přidejte majonézu, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny, a důkladně promíchejte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Veku nakrájejte na plátky a pomažte pomazánkou z falešného humra. Pro dozdobení využijte druhou půlku citronu, kterou nakrájejte třeba na malé měsíčky nebo tenké plátky. A na úplný závěr přidejte kousek omyté a osušené zelené natě z mrkve.
Falešný humr se hodí i pro ty, kteří mají problémy s váhou. Celer obsahuje velmi málo kalorií a rovněž vitamin C, má protizánětlivé účinky a podporuje činnost žlučníku. Stejně tak i mrkev obsahuje hodně vlákniny a je plná vody, obsahuje i zdraví prospěšné vitaminy a minerály. Navíc pokud vyměníte bílou veku za celozrnnou a majonézu za jogurt, žádný dietolog vám to nebude mít za zlé. Kdo má rád maso, může vyměnit větší množství celeru za filé, které je nutné deset minut povařit ve vodě s pár kapkami citronu. Přidáte navíc i 3 vejce natvrdo, dvě menší cibule a sterilovanou okurku a máte další chutnou pomazánku, která bude skvělou volbou pro všechny gurmány.