Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?

Smažák je česká klasika na talíři, která vládne v létě snad úplně v každém kempu. Kdo z nás by jej nemiloval? Může se jíst s bramborami, kroketami, ale úplně nejlepší přílohou jsou hranolky s tatarkou. Variací je nespočet. My však známe jednu, která by nikoho z nás ani nenapadla. Její jednoduchost a přitom hravost je až obdivuhodná. Sýrové minirolky nás budou bavit nejen na talíři, ale už jejich příprava bude pro nás velkou zábavou.

Smažák je česká klasika
Smažák je česká klasika (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Klasický smažák je naprostou klasikou pro každého Čecha. My však dnes přijdeme na kloub jedné variaci, která nás překvapí nejen svou hravostí, ale hlavně jednoduchostí, s kterou si ji můžeme připravit. Během pár okamžiků dokážeme vykouzlit pokrm, za který se nemusíme vůbec stydět, a podávat jej můžeme nejen s bramborami, ale báječně se k němu hodí i krokety a hranolky.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Suroviny na smažák:

  • 100 g plátkového sýra
  • 100 g plátkové šunky
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • tatarka

Pro výrobu sýrových rolek budeme potřebovat 100 g plátkového sýra a stejnou gramáž vepřové šunky. Jedná se o množství na 5 porcí tohoto vychytaného jídla. Dále budeme potřebovat klasické suroviny na trojobal, což je mouka, vejce, strouhanka a samozřejmě nesmí chybět tatarská omáčka. Začneme šunkou. Ta musí být vepřová a hlavním požadavkem je její čtvercový tvar. Položíme si tedy na prkénko plátek vepřové šunky. Na tento plátek uzeniny položíme plátek sýra a společně obě ingredience zamotáme do úzké ruličky. Stejným způsobem si zatočíme všech 5 plátků šunky společně se sýrem. Zabalené rolky vložíme do plastové misky tak, aby se nám nerozmotaly, a vložíme je přes noc do lednice. V ideálním případě můžeme nechat předpřipravené rolky v lednici celý den.

Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?
Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Jakmile uplyne potřebná doba, vyjmeme rolky z lednice a pustíme se do dalšího kroku. Tím je klasický trojobal. Připravíme si tedy 3 talíře či misky, kde do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého vyklepneme vajíčko a do třetího přijde strouhanka. Sýrové rolky budeme muset obalit hned 2krát, aby nám nevytekl sýr. Jemně si vyšleháme vajíčko a pustíme se do obalování. První minirolku vložíme nejprve do hladké mouky, posléze do vajíčka a naposledy do strouhanky. Trojobal budeme opakovat ještě jednou, abychom měli minirolku pečlivě obalenou. Naprosto stejným způsobem obalíme všech 5 připravených ruliček.

Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?
Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Nyní už náš čeká pouze smažení. Do pánve nalijeme olej. Pro správné smažení musí být olej pořádně rozpálený. Do rozpáleného oleje vložíme minirolky a smažíme. Během tohoto procesu musíme rolky obracet, aby se nám nepřipekly. Usmažené ruličky vyjmeme z oleje a položíme na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Zbavíme se tak přebytečného oleje. Sýrové rolky jsou již připravené ke konzumaci.

Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?
Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Podávat je můžeme, s čím jen chceme. Nejoblíbenější volbou jsou však hranolky, u kterých však v žádném případě nesmí chybět tatarská omáčka.

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.