Klasický smažák je naprostou klasikou pro každého Čecha. My však dnes přijdeme na kloub jedné variaci, která nás překvapí nejen svou hravostí, ale hlavně jednoduchostí, s kterou si ji můžeme připravit. Během pár okamžiků dokážeme vykouzlit pokrm, za který se nemusíme vůbec stydět, a podávat jej můžeme nejen s bramborami, ale báječně se k němu hodí i krokety a hranolky.
Suroviny na smažák:
- 100 g plátkového sýra
- 100 g plátkové šunky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- tatarka
Pro výrobu sýrových rolek budeme potřebovat 100 g plátkového sýra a stejnou gramáž vepřové šunky. Jedná se o množství na 5 porcí tohoto vychytaného jídla. Dále budeme potřebovat klasické suroviny na trojobal, což je mouka, vejce, strouhanka a samozřejmě nesmí chybět tatarská omáčka. Začneme šunkou. Ta musí být vepřová a hlavním požadavkem je její čtvercový tvar. Položíme si tedy na prkénko plátek vepřové šunky. Na tento plátek uzeniny položíme plátek sýra a společně obě ingredience zamotáme do úzké ruličky. Stejným způsobem si zatočíme všech 5 plátků šunky společně se sýrem. Zabalené rolky vložíme do plastové misky tak, aby se nám nerozmotaly, a vložíme je přes noc do lednice. V ideálním případě můžeme nechat předpřipravené rolky v lednici celý den.
![Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?](https://img.primadoma.cz/w_12/0c/a0/column/0ca00dfbc9f51f9a7717e762a9853ce4_pro-vyrobu-syrovych-minirolek-budeme-potrebovat-100-g-platkoveho-syra-a-stejne-mnozstvi-veprove-sunky-jpg.jpg)
Jakmile uplyne potřebná doba, vyjmeme rolky z lednice a pustíme se do dalšího kroku. Tím je klasický trojobal. Připravíme si tedy 3 talíře či misky, kde do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého vyklepneme vajíčko a do třetího přijde strouhanka. Sýrové rolky budeme muset obalit hned 2krát, aby nám nevytekl sýr. Jemně si vyšleháme vajíčko a pustíme se do obalování. První minirolku vložíme nejprve do hladké mouky, posléze do vajíčka a naposledy do strouhanky. Trojobal budeme opakovat ještě jednou, abychom měli minirolku pečlivě obalenou. Naprosto stejným způsobem obalíme všech 5 připravených ruliček.
![Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?](https://img.primadoma.cz/w_12/70/17/column/70178afd63a0f1d4a1528cf8a1a1c58d_vyjmeme-rolky-z-lednice-a-pustime-se-do-trojobalu-jpg.jpg)
Nyní už náš čeká pouze smažení. Do pánve nalijeme olej. Pro správné smažení musí být olej pořádně rozpálený. Do rozpáleného oleje vložíme minirolky a smažíme. Během tohoto procesu musíme rolky obracet, aby se nám nepřipekly. Usmažené ruličky vyjmeme z oleje a položíme na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Zbavíme se tak přebytečného oleje. Sýrové rolky jsou již připravené ke konzumaci.
![Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?](https://img.primadoma.cz/w_12/32/ba/column/32ba6dc3ba86e1838dd4a67d205d9ce3_syrove-minirolky-smazime-na-rozpalenem-oleji-jpg.jpg)
Podávat je můžeme, s čím jen chceme. Nejoblíbenější volbou jsou však hranolky, u kterých však v žádném případě nesmí chybět tatarská omáčka.