Recept na luxusní domácí halušky

Brynzové halušky či halušky se slaninou a zelím jsou národní pochoutkou našich východních sousedů, s nimiž jsme ještě před 30 lety tvořili jeden stát. Slovenský stát se osamostatnil, ale halušky s námi zůstaly. Pojďte si je tedy připravit pěkně podle původní receptury.

Připravte si tradiční domácí brynzové halušky podle našeho receptu
Připravte si tradiční domácí brynzové halušky podle našeho receptu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou pokrm z bramborového i moučného těsta. Tvoří součást slovenské a okolní kultury. Jde o národní jídlo, které ale velmi rychle zdomácnělo i u nás. Hlavními surovinami při vaření jsou mouka a vejce. Běžnější surovinou jsou ale brambory. Takovému pokrmu se říká strapačky. Syrové brambory třeba utřít, což ale spousta amatérských kuchařů neví a brambory strouhá na jemném struhadle. Po vymačkání vody z brambor se nechá voda sednout, slije se a zbylý škrob na dně se vrátí zpět do brambor jako pojivo. Proto není podle původního receptu nutné přidávat vejce.

Brambory se osolí a spolu s moukou se vyhněte polotuhé těsto. Těsto se rozdělí za použití speciálního síta s velkými otvory na malé nočky, které se zhruba 10 minut vaří v osolené vodě. Poté se scedí, případně vyberou z hrnce děravou naběračkou, a smísí s přílohou. Existuje mnoho receptur, jak halušky na závěr dochutit. Běžně známe halušky vždy podávané s brynzou, někdo dělá i halušky nasladko s mákem nebo s povidly. Halušky z bramborového těsta s kyselým zelím a smaženou slaninou nebo uzeným masem jsou další variantou tohoto jídla.

Brynza

Brynza je měkký ručně vyráběný solený sýr tvarohovité konzistence, vyráběný z hrudkového ovčího mléka, tvarohu, někdy i kravského či kozího mléka. Brynza obsahuje užitečné laktobakterie: Lactobacellius casei, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum a mnoho dalších, díky nimž podporuje správnou funkci trávicího systému, kde působí jako probiotikum.

Můžeme si koupit brynzu již připravenou, to znamená vymíchanou a osolenou, ale můžeme si ji také připravit doma. Stačí mít známého farmáře, který se specializuje na chov ovcí a má v nabídce i výrobky z ovčího mléka. Takový brynzový polotovar doma rozemeleme na masovém strojku, rozmícháme s vodou na mazlavou hmotu a silně osolíme.

Recept na luxusní domácí halušky
Recept na luxusní domácí halušky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Tradiční bramborové halušky

Co budeme potřebovat:

  • syrové brambory
  • slaninu nebo prorostlé uzené maso
  • brynzu
  • mouku

Syrové brambory oloupeme a rozmixujeme v mixéru na kaši. Spojíme s moukou a vytvoříme husté řídké těsto. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu, a jakmile začne voda vřít, lžící nebo speciálním cedníkem vyrobíme malé nočky, které zaváříme do vroucí vody. Po několika minutách uvařené nočky vyplavou na hladinu a můžeme je vylovit klasickým cedníkem. Slaninu nebo prorostlé uzené maso necháme osmažit na pánvi na zlatavé škvarečky. Na talíři smícháme halušky s brynzou a osmaženou slaninou a podáváme.

Recept na luxusní domácí halušky
Recept na luxusní domácí halušky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Další varianty na halušky

Halušky se zelím

  • 1 středně velká hlávka zelí (cca 1 250 g)
  • 2 velké cibule
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

Cibuli a zelí očistíme, cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli se zelím a restujeme asi 30 minut, dokud obojí nezíská hnědý nádech a nezačne karamelizovat. Na halušky si smícháme v misce mouku, sůl, vejce i vodu a vypracujeme středně tuhé těsto. Dáme si ohřát hrnec vody, kterou trochu osolíme. Pomocí lžičky vhazujeme kousky těsta do vroucí osolené vody a necháme vařit 5–7 minut. Poté scedíme do cedníku a necháme v dřezu okapat. Okapané nočky vrátíme zpět do hrnce, přidáme teplé zelí z pánve, promícháme a můžeme podávat.

Recept na luxusní domácí halušky
Recept na luxusní domácí halušky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Špenátové halušky s vejcem

  • 1 mražený špenát
  • 4 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • sůl
  • sádlo

Halušky připravíme z rozmraženého špenátu, mouky a 1 vejce. Osolíme a můžeme dochutit medvědím česnekem. Zaváříme do vroucí vody – buď vykrajujeme lžící nočky, nebo použijeme síto na halušky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, rozklepneme do něj zbylé vejce a připravíme klasická míchaná vajíčka. Osolíme. Uvařené halušky smícháme s vejci a jako přílohu podáváme ledový salát.

Publikováno: před 10 měsíci, Autor: autor: Martina Pilzová | zdroj: recepty.cz, varecha.pravda.sk, Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.