I když většina lidí ví, které víno do lednice patří a které ne, neobtěžují se již zjistit optimální teploty pro jeho podávání a výsledkem je, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá.
Příliš vychlazené bílé nás sice v letním horku na chvíli osvěží, ale chuťové buňky nepotěší. Pokud je ale teplé, vystupuje do popředí alkohol, chutná hořce a pálí na jazyku.
Chuti také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni – vinotéce. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici, ale ne na dlouhou dobu.

Chladné není ledové
Ne všechna bílá vína se servírují při stejné teplotě. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě 8 až 10 °C, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 °C. Při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel.
Bílé víno by tedy nikdy nemělo být podchlazeno pod 6 °C. Dlouhý pobyt v mrazáku nebo v lednici mu může velmi uškodit. Teplota přesahující 12 °C bílému také neprospívá, protože dojde k nežádoucímu vystoupení alkoholu, víno se tak zdá silné až hořké.

Pokojová teplota hodně chladného pokoje
Teplota pod 12 °C zase nesvědčí červenému, je pak příliš uzavřené, chutná kysele až hrubě. Mýtus o pokojové teplotě není ale přesný, protože servírovací teplota těžkých červených vín se pohybuje mezi 16–19 °C.
„Mladá červená vína ale snesou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 °C, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová. I červené víno proto může v létě příjemně osvěžit.
Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž působí až příliš těžkopádně.

Ani lednice, ani police
Když podáváte víno, nezapomeňte, že bude stát na stole delší dobu, a tak ho ovlivní teplota okolního vzduchu. Víno ve skleničce tak může v letních měsících velmi rychle zteplat.
Proto bílé podávejte o 2 °C podchlazené a na stůl připravte chladicí nádobu, která udrží teplotu vína na přijatelné úrovni.
Ani u červeného vína ale nezapomínejte na včasné temperování. To, že se červené víno podává v pokojové teplotě, totiž neznamená, že ho stačí vzít z poličky a ihned podávat. „Pokojovou teplotou při podávání vína se myslí teplota mezi 16 až 18 stupni, teplota v domácnostech ale bývá obzvláště v létě mnohem vyšší, červené víno tak rozhodně není vhodné skladovat na poličce v kuchyni nebo v obýváku,“ upozorňuje paní Pomykalová.
Jak se chová barbar
Víno je ušlechtilý nápoj a podle toho s ním musíme zacházet. Teplotní šok může obsah každé láhve nenávratně poškodit. Ke zchlazení proto můžete využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou.
Nicméně v lednici ho nenecháváme dlouho. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba 45 minut. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7–9 °C, pak vychladíte do hodiny a půl. Vložit víno do mrazáku nebo podávat ho s ledem se naopak nedoporučuje.
Skladujete-li červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním.