Vařený kapr v zeleninové omáčce

Kapr patří k nejtradičnějším rybám českých vod a existuje řada variant jeho přípravy. Přesto bývá pro většinu obyvatel české kotliny spojován výhradně s vánočními svátky. Je škoda, že si nenachází cestu na naše stoly častěji. Jeho chuť dodává pokrmu nezaměnitelný charakter. Příprava našeho kapra vychází ze dvou rybích receptů – francouzského a maďarského, avšak právě použití kapřího masa a některých ingrediencí a postupů z něj činí lokální variaci.

(Zdroj: archiv redakce)
Vařené a dušené ryby

Nutno přiznat, že to se spotřebou ryb není u nás příliš růžové. I když už se oproti dobám reálného socialismu užití rybího masa v české kuchyni bezesporu zvýšilo, přesto není situace stále uspokojivá. A přitom právě sladkovodních ryb je u nás dostatek a je možné je kupovat naprosto čerstvé. Problém je možno spatřovat v omezené škále obvyklých úprav. Je zřejmé, že naprosto dominuj ryby smažené a pečené; v posledních letech se k nim přidávají ještě ryby připravované na grilu. Tradice vařených či dušených ryb však u nás ve dvacátém století příliš nezakořenila. Přesto právě vaření v páře, ve vývaru či v omáčce zachovává rybám přirozenou chuť daleko zřetelněji než při přípravě v klasického trojobalu.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Bujabéza či halászlé

Dnešní recept vychází ze dvou inspirací. V obou případech se jedná o jakousi hustou polévku či omáčku, ve které se velmi krátce povaří větší kusy rybích filet. První z nich je slavná francouzská bujabéza (bouillabaisse), připravovaná především na středomořském pobřeží. Existuje řady lokálních variant, ale vždy je základem zeleninový vývar (cibule, fenykl, rajčata, česnek, bílé víno), ve kterém se jen asi 10 až 15 minut povaří kusy různých (minimálně pěti) druhů ryb, ale na závěr také třeba krevety či scampy. Chuť i barvu bujabézy určuje šafrán. Právě příprava zelenino-kořeněného vývaru, ve kterém se na závěr uvaří kousky ryb, tak aby si zachovaly pevnou konzistenci, je společná i pro druhý z inspiračních receptů, kterým je tradiční maďarská „polévka“ halázslé. I ona má základ ve využití několika druhů ryb (v některých lokalitách prý až dvanácti), avšak na rozdíl od bujabézy, jedná se v tomto případě výhradně o ryby sladkovodní. Charakteristickým kořením je zde samozřejmě paprika.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce
Vařený kapr v zeleninové omáčce

Porcování kapra

Z očištěné ryby vykrojíme ploutve a posléze po žebrech celý filet. Zůstane nám tak pouze kostra se zbytky masa, kterou necháme povařit v osolené vodě. Vývar budeme později používat pro ředění omáčky. Filety nakrájíme na větší kousky a horní část, která obsahuje řadu drobných kůstek, po celé délce pokrájíme ostrým nožem řezy asi jen 2 až 3 mm od sebe vzdálenými. Řežeme však tak, abychom neporušili kůží na spodu filetu, která takto upravený kus bude držet pohromadě. Touto metodou zbavíme nepříjemné kůstky jakékoliv nebezpečnosti.

 
Příprava zeleninového vývaru – omáčky

V železném kastrolu zpěníme na másle a olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibulku a poté postupně přidáváme další zeleninu: mrkev, cuketu a rajčata. Dusíme a necháme změknout. Posléze podléváme rybím vývarem a dosolíme. Přidáme asi dvě lžičky cukru, 2 dcl bílého vína a vaříme až do doby, kdy je zelenina již zcela měkká. Poté vše přepasírujeme, abychom dostali jakousi hustší hladkou omáčku (ne příliš řídkou). Dochutíme šafránem, tymiánem, mletým pepřem, citrónovou šťávou, utřeným česnekem a přivedeme k varu.

 
Kapří filety v omáčce

Připravené kousky kapra vložíme do vroucí omáčky tak, aby byly zcela ponořené a necháme na mírném plameni bublat. Od této chvíle již však omáčku nemícháme, aby se kapří filety nerozpadly a uchovaly si celistvost. Proto musí být plamen velmi mírný, aby se omáčka nebo ryby nepřichytily ke dnu. Celý kastrol je možné rovněž na tuto fází dát do předehřáté trouby na asi 200°C, čímž ho vystavíme rovnoměrnému teplu ze všech stran. Samotné kapří kousky vaříme v omáčce pouze 10 až 15 minut (dle velikosti kusů), protože ryba bude hotová prakticky hned. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželku a jarní cibulku.

 
Podáváme s bagetou a bílým vínem

Výborným doplňkem našeho pokrmu jsou plátky bagety, jemně opražené na másle. K rybě podáváme samozřejmě bílé víno. Pro tuto příležitost jsem vybral víno moravské, jehož jarní a svěží chuť příjemně doplňuje celkový charakter našeho jídla a s kapřím masem se velice příjemně snoubí. Odrůdu Veltlínské zelené navíc lze vnímat jako posla jara. Vybral jsem pro naši příležitost tedy velice příjemné víno společnosti Vinium a.s. z Velkých Pavlovic – Veltlínské zelené, pozdní sběr, ročník 2001. Vyšší přívlastek doplňuje téměř luční svěžest vyzrálými mandlovými tóny, což z tohoto vína činí pro kapra, vařeného v zeleninové omáčce, náležitého partnera.

 
Suroviny pro přípravu
½ či asi 800 g kapra
50 g másla
olivový olej
citrón
2 větší cibule
2 mrkve
dvě menší cukety
5 rajčat
šafrán
mletý pepř
tymián
cukr
2 dcl bílého vína
česnek
zelená petrželka
jarní cibulka
Další recepty
 
Otto Jansky
Foto: autor

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.