Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?

Ti nejlepší kuchaři se poznají podle toho, že zpracují každou surovinu do posledního kousku. Měli bychom se u nich inspirovat, protože ročně vyhodí každá domácnost až 25 kg potravin. To je opravdu hodně. A přitom zdravé dobroty vykouzlíte ze slupek od zeleniny, z kostí zase připravíte vývar na polévku a z včerejších brambor bramborové placky jako od babičky… A co se nesní, lze použít třeba na zahradě.

(Zdroj: shutterstock.com)

Křupavé chipsy ze slupek

Pokud plánujete využívat slupky ze zeleniny, je nutné je před oloupáním důkladně umýt kartáčkem. Takto očištěnou kořenovou zeleninu určenou k další tepelné úpravě není nutné loupat. Pokud se ji chystáte konzumovat syrovou ať už v celku, nebo do salátu, oloupejte ji. Slupky z mrkve, petržele, pastiňáku, červené řepy smíchejte se lžící olivového oleje, rozložte na plech a upečte. Budou z nich skvělé a zdravé chipsy k televizi. Slupky z kedlubny přidejte do zeleninového vývaru. Z okurkových udělejte pleťovou masku.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)

Z ovocných slupek od jablek či hrušek můžete vyluhováním vyrobit čaj, výbornou domácí limonádu nebo ovocný ocet.

„Ovocné i zeleninové slupky jsou plné vitaminů, ovšem musíme dávat pozor na to, jaké ovoce kupujeme. Ideální je lokální produkce, jablka od místního zemědělce nebo nejlépe z ekologické produkce, kde si můžeme být jisti, že slupky nebudou obsahovat zbytky pesticidů,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Mátě větší zásobu již značně unavené mrkve? Udělejte zdravou pomazánku s tvarohem:

  • 5 ks mrkve
  • 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 100 g bio tvarohu
  • 50 g bio pomazánkového másla
  • šťáva z půlky bio citronu
  • sůl a bio pepř na dochucení
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)

Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citronem. Dochuťte solí a pepřem.

Co s košťály?

Košťály z brokolice či květáku obsahují velkou dávku vitaminu C, B, draslíku a hořčíku. Škoda je vyhodit.

Zkuste košťál nakrájet na nudličky, které můžete přikusovat s dipem jako zdravou svačinku – když nakrájíte více druhů zeleniny, bude určitě chutnat i dětem.

Zbytky brokolice a květáku skvěle poslouží také k zahuštění polévek a omáček, případně je můžete zmrazit, a až jich bude větší množství, využít je do domácího zeleninového vývaru.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)

Stonky bylinek ochutí pokrmy

Využíváte k vaření pouze listy bylinek? Okrájené stonky nevyhazujte – využijte je třeba k dochucení masových pokrmů, do nádivek či omáček.

Vyrobit si můžete také výbornou domácí bylinkovou sůl. Stačí zbylé stonky rozmixovat v robotu se solí a naplnit menší skleničky. Sůl působí jako konzervant, díky kterému vám směs vydrží v ledničce i několik měsíců.

Přebytky petržele se hodí také na přípravu pomazánky:

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)
  • 80 g petržele
  • 150 g bio smetanového sýru
  • 2 stroužky bio česneku
  • 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 1 dl mléka
  • 60 g nastrouhaného bio parmezánu
  • sůl a bio pepř na dochucení

Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.

Jak na odšťavněnou dužinu?

Ani hmota zbylá po odšťavnění se nezaslouží skončit v koši. Pevné zbytky z přístroje v podobě dužniny zpracujte do salátů, polévek nebo je přidejte do ranního müsli nebo raw tyčinek, které se hodí jako zdravá svačinka.

Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)

Jestliže preferujete vydatné smoothie, nebojte se vyzkoušet různé kombinace ovoce a zbytků zeleniny.

  • Co s včerejším obědem?
  • Možností je mnoho, vyzkoušejte třeba:
  • Kosti nechte na vývar
  • Z bramborové kaše udělejte skvělou česnečku
  • Brambory nastrouhejte a udělejte bramborové knedlíky či šišky
  • Z rohlíků bude strouhanka nebo krutony. Nakrájený rohlík usušíte v troubě a uschováte sklenici. Před podáváním osmahnete na másle a dobrou chuť.

Použití v domácnosti či na zahradě

  • Využít lze i kousky či slupky citrusů, banánů, lógr či vaječné skořápky.
  • Skvělý čistič ze slupek citrusů získáte, když je naložíte do octa a uzavřete do sklenice. Po třech týdnech louhování přelijte do rozprašovače a smíchejte s vodou 1 : 1. Tento prostředek poslouží k čištění kuchyně a koupelny od vodního kamene a mastnoty, zbaví lednici i mikrovlnku pachů, rozpouští špínu a také zatočí s plísněmi.
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny?
Naučte se vařit ze zbytků. Jak v kuchyni zpracovat košťály či slupky ovoce a zeleniny? (Zdroj: shutterstock.com)
  • Zbylá polovina citronu osvěží vaši ledničku a zlikviduje nepříjemné pachy, poslouží ale i k přírodnímu čištění skvrn.
  • Banánové slupky zase můžete usušit a použít k účinnému hnojení pokojových rostlin.
  • Pomocníkem proti plýtvání mohou být i různé vychytávky k ukládání potravin. „Trendem jsou například obaly z včelího vosku, které pomohou udržet ovoce, zeleninu, ale i pečivo mnohem déle čerstvé. Rozkrojenou zeleninu tak nemusíme už po pár dnech vyhazovat a chleba nám nezplesniví, a tím výrazně omezíme zbytečné vyhazování jídla,“ doplňuje Neuman.

Jaké jsou vaše tipy na zpracování zbytků jídla a surovin?

Publikováno: 23.02.2022, Autor: autor: Štěpánka Pilná

Mohlo by vás dále zajímat

Jak vyrobit domácí univerzální čistič

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba domácího univerzálního čističe od Ládi Hrušky

Jak správně používat komprostér

Jan Kopřiva představí kompostér, jak se o něj správně starat a co všechno do něj patří a nepatří

Skvělý recept na domácí pleťovou vodu s medem a fenyklem

Návod na domácí pleťovou vodu s medem a fenyklem

Jak využít slupky od cibule?

Nevyhazujte slupky od cibule do koše! Využijte je na spousta léčiv, např. na afty nebo kašel!

Svíčka z pomerančové slupky a olivového oleje

Svíčka z pomerančové slupky a olivového oleje

Jak nabarvit vajíčka podle receptu našich babiček

Jak na barvení velikonočních vajíček podle receptu našich babiček

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.