Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování

Snažíte se žít zdravě, nakupujete hodně ovoce a zeleniny, které ale často končí v koši, protože se zkazí, ještě než je zvládnete zpracovat. Určitě děláte chybu v uskladnění. Prozradíme vám, jak které druhy skladovat, co patří do lednice a co nejlépe vydrží ve spíži či sklepě.

(Zdroj: shutterstock.com)

Nejzákladnější pravidlo při skladování ovoce a zeleniny zní: Nikdy je neomývejte! Na vodu je čas do chvíle, než je začnete zpracovávat. Podobně jako je tomu například u vajíček, totiž i v tomto případě můžete porušit ochrannou vrstvu, která potravinu přirozeně chrání před předčasným zkažením.

Ovoce i zeleninu se vyplatí vždy kupovat co nejvíce čerstvou, ideálně se stopkou nebo kořeny. „Při samotném skladování je poté potřeba brát v potaz několik faktorů, které mají vliv na to, jak dlouho potravina zůstane čerstvá. Rozhoduje teplota, světlo a vlhkost. Stejně tak je dobré vycházet ze samotné povahy ovoce nebo zeleniny – například kolik obsahuje vody, v jakých podmínkách a kde vyrostla. Původ i doporučení na skladování najdete většinou rovnou na obalu. Ve chvíli, kdy si tyto faktory uvědomíte, nebude už tak složité si odvodit, jestli daný kus patří do lednice, spíže či sklepa, nebo je nejlepší ho nechat dozrát třeba na kuchyňské lince,“ radí specialita nákupu Jaroslav Neuman ze supermarketu Košík.cz.

Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování
Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování (Zdroj: shutterstock.com)

Co uskladnit v lednici

Do chladu rozhodně patří veškeré bobulovité, zahradní a lesní ovoce stejně jako jablka a hrušky. Všechny zmíněné mají rády vyšší vlhkost, která je udržuje chutné a čerstvé, ideální tedy bude je uskladnit do spodní části lednice. Do stejné přihrádky by měla putovat také veškerá listová a košťálová zelenina včetně ředkviček. U měkkých kusů platí, že není vhodné je pokládat na sebe – dochází pak k otlakům a urychlení tvorby plísně.

Pro zachování co nejdelší čerstvosti je vhodné mít veškerou zeleninu v lednici uschovanou v odděleném boxu, ideálně pak v dózách nebo potravinářské folii. V chladničce je stejně tak možné na přechodnou dobu uschovat jakoukoliv již nakrájenou nebo oloupanou zeleninu, kterou máte připravenou třeba na vývar nebo do směsi. Nejdéle vám vydrží, pokud ji vložíte do nádoby s vodou.

Speciálním případem jsou pak papriky. U těch se často uvádí, že by se měly skladovat mimo lednici pro zachování čerstvosti, ale to není tak úplně pravda. „Toto pravidlo platí jen u čerstvě sklizených paprik z vlastní zahrádky. Papriky zakoupené v obchodech patří jednoznačně do lednice, protože za sebou mají několik dní na cestě a ve skladech, kde jsou zachlazené a musí pokračovat ve stejném teplotním řetězci, jinak začnou dehydrovat,“ vysvětluje Neuman.

Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování
Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování (Zdroj: shutterstock.com)

Co patří do spižírny?

Chladné počasí je jako dělané na nákup posilovačů imunity, jako jsou citrusy a zázvor. Mějte ale na paměti, že by nikdy neměly přijít do lednice, ale do spíže. Tropické ovoce včetně citrusů totiž vyrostlo v teplém klimatu, v chladu má tedy tendenci měknout a rychleji plesnivět. To samé se týká také banánů. „Vhodná teplota pro uskladnění banánů se pohybuje okolo 13 °C. Při dozrávání navíc podobně jako jablka uvolňují ethylen, který způsobuje rychlejší dozrávání. Je tedy vhodné je skladovat zvlášť od ostatního ovoce a zeleniny,“ radí Neuman.

Umístění mimo chlad lednice prodlouží životnost také zmíněného zázvoru, ale i třeba dýni a veškeré zelenině s vysokým obsahem vody – tedy lilek, cuketa nebo salátová okurka. Velké teplo jim ale také neprospívá a nejlepší, protože mohou začít usychat, a ideální je pro ně chlad sklepa do 14 °C.

Do sklepa patří samozřejmě také brambory. Právě škrob, který obsahují, má v chladu pod 4 °C tendenci se měnit v cukr a brambory pak získají sladkou chuť. Ve sklepě je ideálně ještě schovejte do jutového pytle nebo kartonové krabice s víkem, aby byly ve tmě a nezezelenaly.

Cibule a česnek jsou na skladování problematické, potřebují chlad a sucho, ideálně jedy patří do chladné spíže.

Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování
Proč končí jídlo za tisíce v koši? Protože děláte tyto základní chyby při skladování (Zdroj: shutterstock.com)

Avokádo nechte v teple

Kromě lednice a spíže se může vhodným místem pro skladování určitých druhů potravin stát i vaše kuchyňská linka. Týká se to například bylinek, které vám nejdéle vydrží namočené ve sklenici s vodou.

Na lince můžete nechat dozrát ale také avokádo. Jeho proces dozrávání totiž začíná už ve chvíli, kdy jej někdo utrhne. Do lednice ho tedy dávejte jen na přechodnou dobu ve chvíli, kdy je už zcela zralé a připravené ke zpracování.

Publikováno: 25.02.2021, Autor: autor: Julie Veselá

Mohlo by vás dále zajímat

Skladování potravin

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Správné skladování potravin nám ušetří hodně času i financí.

Jak přes zimu skladovat ovoce a zeleninu?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Jaká to jsou?

Zvadlé listy nejsou na vyhození!

Jak zužitkovat zvadlou zeleninu beze zbytku?

Carving - dekorativní vyřezávání do zeleniny a ovoce

Reportáž o carvingu - dekorativním vyřezávání do zeleniny a ovoce.

Zimování begónií

Zimování begónií

Kokodák mňamka

Ať už žemlovku rádi máte, nebo ne, můžete si vyzkoušet žemlovku na slano. Prozradíme, co kromě pečiva, vajíček, uzenin a mléka budete potřebovat.

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.