9 nejlepších velikonočních receptů – hlasujte s námi!

Soutěž Česko vítá jaro se posouvá do své finální fáze, kdy je na vás, abyste vybrali ten nejlepší regionální recept. Do finálového hlasování se dostalo následujících devět receptů. Zvolte ten nejlepší prostřednictvím sms zprávy nebo přiloženého formuláře.

9 nejlepších velikonočních receptů – hlasujte s námi!
9 nejlepších velikonočních receptů – hlasujte s námi! (Zdroj: archiv redakce)

Střední Morava
1. KOPŘIVOVÉ KARBANÁTKY
recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník

Nasbíráme asi 600gramů čerstvých kopřiv nakrájíme nadrobno, přidáme 3 nebo 4 celá vejce, dále dáme strouhanku, česnek podle chuti, sůl. Podle toho, co máte doma přidáte-tavený sýr, ementál, jogurt, řádně promíchat. Před smažením obalit ve strouhance. Když nám nepřeje počasí a nenarostou kopřivy, nevadí, místo kopřiv se může dát zmražený špenát, který necháme rozmrazit. Na 3 balíčky mraženého špenátu dám 5 vajíček. Další variantou je nastrouhaná mrkev. Dobré pochutnání!

Velká inspirativní fotogalerie velikonočních dekorací

………………………………………………………………………………………………………
Severní Morava
2. JARNÍ KEDLUBNOVÁ POLÉVKA
recept zaslala Eva Marťáková, Staříč

Suroviny:
4 mladé kedlubny
1litr vody
4lžíce másla
2lžíce hladké mouky
2dcl zakysané smetany
4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr

Postup:
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Polovinu másla rozpustíme a kedlubny na něm podusíme. Zalijeme vodou a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z druhé poloviny másla a hladké mouky. Osolíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme a ihned podáváme, ozdobenou pokrájenými na tvrdo uvařenými vejci. Dobrou chuť!

………………………………………………………………………………………………………

Jižní Morava
3. SVÁTEČNÍ DVOJCTIHODNÉ KOLÁČKY
recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno

Ingredience:
500g polohrubé mouky
25g droždí
1 vejce, 2 vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra, vanilkový cukr
sůl, mouka na vyválení

Rozpis na 1. náplň:
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek

Rozpis na 2. náplň:
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.
Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.
Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.

…………………………………………………………………………………………………………

Jižní Čechy
4. KRÁLÍK S NÁDIVKOU
recept zaslala Zuzana Kučerová, České Budějovice

Ingredience:
1 králík, 150g špeku, 300g cibule, 50g česneku, 5 polévkových lžic plnotučné hořčice, 400ml bílého vína, pepř, sůl

NÁDIVKA: 6 rohlíků, 6 vajec, 200g vařeného uzeného masa, 200ml vývaru z uzeného masa, 50g másla, 3 mladé cibulky, 50g čerstvě nastrouhaného křenu, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl

POSTUP: Očištěného králíka prošpikujte slaninou, osolte a opepřete. Česnek prolistujte a smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete králíka svrchu i zevnitř. Rohlíky nebo žemle nakrájejte na kostičky, navlhčete vývarem z uzeného masa, přidejte žloutky, pokrájejte uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vmíchejte do těsta.
Nádivkou naplňte králíka, kůži na břišní části spojte špejlí, vložte do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijte vínem, a pečte při teplotě 180 stupňů hodinu až hodinu a půl do zlatova. Během pečení polévejte šťávou.
Králíka s nádivkou podávejte s novými brambory uvařenými ve slupce.
Tip: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby byla tuhá a neklouzala mezi prsty.

Západní čechy
5. KARAMELOVÝ BERÁNEK
recept zaslala Renata Fischerová, Dasnice

Ingredience:
100g krystalového cukru, 1dcl horké vody, 6 vajec, 150g moučkového cukru, 240g hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu

Postup:
Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou, a za stálého míchání rozvaříme.
Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, a v mírně teplé troubě upečeme.

…………………………………………………………………………………………………………….

Východní čechy
6. JEHNĚČÍ NEBO KŮZLEČÍ NADÍVANÁ PLEC
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice

Ingredience:
1 jehněčí nebo kůzlečí plec,
100 g másla,
sůl

Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:
Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené, v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.

…………………………………………………………………………………………………………………

Severní Čechy
7. VELIKONOČNÍ NÁDIVKA (hlavička – klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou

300 g vepřového plecka,
300 g uzeného bůčku,
300 g kuřecího masa – lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa.

Do vody na vaření masa přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a rozmarýnu.

500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků),
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
6 vajec, pažitka, petrželka, libeček, mladé kopřivy( lze vynechat), můžete i česnek, máslo a strouhanka do vhodné zapékací nádoby

Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.

Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat).
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do nádivky.
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova – asi při 180 °C cca 1 hodinu.
Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané.
Dá se jíst i studené.

……………………………………………………………………………………………………….

Praha/Střední čechy
8. VELIKONOČNÍ SVÍTEK
recept zaslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav

Seznam ingrediencí:
půl vepřového kořínku
8 dkg syrových jater, sůl,
20 dkg zeleniny-mrkev, petržel, celer
1 cibule
3 vejce
4 dl mléka
6 dkg strouhanky
mletý pepř, petrželka
mladé kopřivy
2 dkg másla na podušení jater a 3 dkg másla na vymazání pekáčku

Postup:
Očištěný a omytý kořínek uvaříme v osolené vodě se zeleninou a cibulí doměkka. Obrané maso z hlavy a kořínku a na másle s cibulkou podušenými játry na masovém strojku umeleme. Vejce ušleháme vidličkou do pěny, přidáme k nim mléko a přilijeme vše k mletému masu. Pak k tomu ještě přidáme strouhanku, jemně usekanou petrželku a mladé kopřivy, podle chuti přisolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak naplníme směs do máslem vymaštěného pekáčku, povrch pokrmu pokryjeme kousky másla a ve středně horké troubě zvolna pečeme 1/2 hodiny. Upečený svítek podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.

………………………………………………………………………………………………………..

9. JEHNĚČÍ NEBO KŮZLEČÍ NADÍVANÁ PLEC
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice

Ingredience: 1 jehněčí nebo kůzlečí plec, 100 g másla, sůl
Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup: Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád, může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.

 

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

Své hlasy pro jednotlivé recepty zasílejte SMS zprávou ve tvaru: DEN REC 01 – 08 (číslo receptu) JMENOaPRIJMENI ADRESA PSC na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS zprávy je 7 Kč včetně DPH. Z jednoho telefonního čísla je možné zaslat maximálně 20 SMS zpráv.

 

Pro hlasování můžete použít i hlasovací formulář níže:

 

Hlasovací formulář:

Publikováno: 20.10.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Zvládli byste výrobu másla jako naši předkové?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba másla

Máslíčko

Asi každý z nás narazil na výborná bylinná másla z pizzérií. Prozradíme, jak si z másla, česneku, bylinek a bazalky takové bylinné máslo uvaříte i doma.

Přepuštěné máslo - ghí

Přepuštěné máslo - ghí

Muzeum másla v Máslovicích

Ing. Vladimíra Sýkorová diváky provede muzeem másla a popovídá o jeho výrobě a Šárka Havlíčková ukáže, jak vyrábí máslový Betlém

Kutil František si vyrobil motorový stroj na tlučení másla

Návod na výrobu stroje na stloukání másla.

Lístkové těsto

Prozradíme vám recept na domácí lístkové těsto. Zjistíte, co kromě hladké mouky, vajec a másla budete potřebovat a jak těsto uvařit.

ČTĚTE DÁLE

Na terase využijete univerzální venkovní nábytek
Na terase využijete univerzální venkovní nábytek

Zahrada

Patříte mezi ty, kteří se navzdory letnímu počasí stále ještě nerozhodli, jaký typ venkovního nábytku na terasu si pořídit? Máme pro vás malou inspiraci.

Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru
Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru

Zahrada

Mramor je od pradávna spojený s nadčasovostí, kvalitou a luxusem. V moderním interiéru je mramor opět v módě. Pojďme se inspirovat, jak mramor používat.

Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?
Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?

Zahrada

Pokud máme zahradní jezírko, péče o něj nikdy nekončí. V zimě je potřeba dodat pod hladinu kyslík, v létě pak řešit problém s přemnoženými řasami.

Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby
Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby

Zahrada

Uchovávat bylinky v igelitovém pytlíku není to pravé. A skladovat množství různých sklenic a dóz také ne. Vyrobila jsem proto sáčky na sušené bylinky.

Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá
Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá

Zahrada

Mladý manželský pár si oblíbil minimalismus, na němž oceňují především jeho nadčasovost a čistotu linií. Zvolenou koncepci potrhuje všudypřítomná bílá barva.

Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše
Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše

Zahrada

Vertikální pěstování se stává čím dál populárnějším způsobem, jak efektivně využívat omezený prostor ve městech pro pěstování rostlin.

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zahrada

Správné uskladnění ovoce a zeleniny je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Každý druh má specifické požadavky na skladování.

Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!
Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!

Zahrada

Zimní zahrada nabízí možnost prodloužit si léto a pobyt venku, umožňuje kochat se pohledem na zahradu i za nevlídného počasí nebo při nízkých teplotách.

Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?
Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?

Zahrada

Barvy se v přírodě mění v závislosti na ročním období. A teď přichází léto, které je plné zářivých barev, slunečních paprsků a teplých modročerných nocí. Interiéry pod taktovkou letních dní by měly být módní, sexy a svěží. Uvidíte, že každý kus nábytku, každá dekorace zvolená v tomto duchu dodá vašemu domovu nový šmrnc.

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.