Domácí hořčice ze zeleniny
Hořčice jako výrobek je dnes již nezbytnou součástí grilovaček, opékaných pokrmů na ohni, pečených mas i sýrů a neobejde se bez ní téměř žádná ohřívaná nebo tepelně upravovaná uzenina. Hořčice dodá pokrmům švih a šmrnc. Její výrazná chuť podpoří i ostatní chutě.
Obchody nabízejí hořčici plnotučnou, kremžskou, dijonskou, s přídavkem křenu, chilli a mnoho a mnoho dalších příchutí. Bohužel po přečtení složení průmyslově vyráběné hořčice nás mnohokrát může přejít chuť. V některých výrobcích nalezneme benzoany, barviva a zvýrazňovače chuti.
Oproti tomu v sezóně sklizně a zavařování zeleniny můžeme kromě čalamád a jednodruhových konzervovaných zelenin vyrobit i domácí hořčici, která bude mít spoustu vitaminů a výživných látek. Bude chutnat sice trochu jinak než ta z obchodu, ale zato bude zdravá.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg paprik
- 1 kg rajčat
- 1/2 kg cibule
- 10 stroužků česneku
- 5 lžic hořčičného semínka
- 1 lžíci nového koření
- celý pepř dle chuti
- 3 lžíce soli
- 150 g cukru
- 200 ml oleje
- 200 ml octa
![Základem domácí hořčice je plodová zelenina](https://img.primadoma.cz/w_12/c6/ca/column/c6ca909c1920853100fafd4f26102227_3ad30983df1c5d3148ca479785da8754-jpg.jpg)
Pokud chceme, můžeme k paprikám propašovat i jednu nebo dvě chilli papričky, aby naše domácí hořčice ze zeleniny získala opravdu na pikantnosti.
![Pro zvýraznění chuti lze použít in chilli papričku](https://img.primadoma.cz/w_12/d8/4a/column/d84a1d6c0ee534d85313a023a81ff73e_d9422f017f372de6b4a658aa2ddc9563-jpg.jpg)
Postup:
Oloupeme cibuli, omyjeme papriky a rajčata, zbavíme je stopek a semeníků a vše nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Je lepší vyjmout semínka i z rajčat, protože i přes sebelepší mixování a pasírování vždy nějaké to semínko proklouzne do hotové domácí hořčice a pokazí konzistenci.
![Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky](https://img.primadoma.cz/w_12/8e/4a/column/8e4a5dd5a9466b80147f368752570804_46dcd1e3249e5f51f8984aeea679d2a6-jpg.jpg)
Zeleninu dáme do velkého hrnce a budeme vařit. Přidáme koření, ocet a olej. Vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vodu sama. Vaříme na středním plamenu asi 45 minut.
![Zeleninu povaříme doměkka](https://img.primadoma.cz/w_12/ce/0a/column/ce0aacd8cba456d0c02d24a6a353c2e4_da9f155b480d364bbe1fa956bb0fe720-jpg.jpg)
Vydušenou a měkkou zeleninu bude potřeba rozmixovat. Použijeme buď ponorný mixér, nebo robota.
![Rozmixujeme dohladka](https://img.primadoma.cz/w_12/a4/59/column/a45934c5f6bc2840d2bf20831cd162c3_583f5825741eb272c3b0ec1242e19142-jpg.jpg)
Dohladka rozmixovaná domácí hořčice se plní do zavařovacích sklenic a steriluje se 20 minut při 85 °C.
![Rozmixovanou směsí naplníme zavařovací sklenice](https://img.primadoma.cz/w_12/13/ea/column/13eaf054bedf1be172a28738c6951dff_0f54351c68e9ace4b8e765b23065bd17-jpg.jpg)
Domácí hořčice jemná nebo pikantní bude vítaným vylepšením našich pokrmů. Pokud si ji připravíme do zásoby, budou naše letní grilovačky dokonalou hostinou a děti při opékání buřtíků na ohni už nikdy nebudou chtít hořčici kupovanou.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky