Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Tato středomořská bylinka je známá už z dob antiky, kdy sloužila jako posilující prostředek a symbolizovala odvahu. Silice z tymiánu se používala ve starověkém Egyptě k balzamování mumií. Tymián je populární bylinkou, která najde široké uplatnění v tradiční i moderní kuchyni.

(Zdroj: archiv redakce)

Tymián je vytrvalý stálezelený polokeř původem ze Středomoří, má silně větvitý keříčkovitý růst, hranaté, u báze dřevnaté stonky. Dosahuje výšky až 30 cm. Šedozelené listy tymiánu jsou malé, oválného tvaru a ze spodu světlejší. V létě kvete fialově nabo bíle. Jeho květy jsou velmi atraktivní pro včely. Tymián je bylinka příbuzná s naší mateřídouškou.

Aby dobře prospíval, vyžaduje tymián přímé slunce a propustou půdu. Není příliš náročný na živiny a dobře snáší sucho. (Rostlinu ani příliš nepřihnojujeme ani příliš nezaléváme, tak se zeslabuje její charakteristické aroma). Tato bylinka je velmi vhodná pro pěstování v nádobách nebo jako nízký živý plot po okraji záhonů, nechá se výborně tvarovat a při pravidelném sestřihu vytváří kompaktní porost. Stříháme ho zpravidla dvakrát ročně, po odkvětu a ještě jednou na podzim. Tymián začíná kvést v květnu a kvete až do září. Záhony obnovujeme tak po čtyřech až pěti letech. Množení je velmi snadné, dělením nebo hřížením (boční výhony rostlinky přihrneme hlínou a po zakořenění novou rostlinku oddělíme od mateřské rostliny a přesadíme). V chladnějších klimatických podmínkách je třeba ho v zimním období chránit před mrazem.

Z tymiánu využíváme listy a kvetoucí vrcholky, jak čerstvé, tak i sušené na slunci. Měkké vrcholky tymiánu sbíráme na počátku květu, lístky k přímé spotřebě sklízíme kdykoliv. Tymián je bylinka s poněkud ostřejší chutí, a tak ho používáme většinou ve směsi s jinými druhy koření. Vhodně se uplatní do nádivek a pikantních nakládaných mas, dochutí kuře i rybí maso, ale s ohledem na jeho ostřejší aroma bychom ho měli používat opatrně. Ve směsi s novým kořením, pepřem a bobkovým listem ho používáme do polévek a do omáček (v české kuchyni do tradiční rajské a svíčkové). Ve směsi s bazalkou a oreganem, případně ještě rozmarýnem ho můžeme použít i na pizzu. Vhodně doplní také zelenivé saláty a těstovinové pokrmy s rajčaty, používá se i při přípravě luštěnin. Čerstvé věvičky tymiánu se používají při přípravě dresinků a aromatických octů či olejů. Sušené větvičky jsou poněkud tvrdší, na což bychom měli při přípravě pokrmů pamatovat.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Ze snítek tymiánu se připravuje stimulující čaj užívaný k léčbě zažívacích potíží (omezuje nadýmání) a zánětů dýchacích cest spojených s nedostatečným uvolňováním hlenu. Antibakteriální účinek silic tymiánu podporuje vylučování vnitřních sekretů a odkašlávání. Odvar z tymiánu můžeme použít také jako kloktadlo při bolestech v krku. Éterický olej získaný z tymiánu má antiseptické účinky a používá se hojně v kosmetickém průmyslu. Přidává se i do likérů. Tymián lze využít také pro organizmus povzbuzující bylinkovou koupel. Do hrubšího pláténka nebo gázy zavážeme několik snítek bylinky, takto připravený sáček pověsíme na kohoutek a necháme přes něj protékat teplou vodu.

Pozor, i když má tymián podobné účinky jako mateřídouška, je silnější a může vyvolat nežádoucí reakci našeho organizmu. Pití odvaru z tymiánu se nedoporučuje v těhotenství, při poruše štítné žlázy a srdeční slabosti.

A recept pro inspiraci na závěr:

Mořský ďas s pórkem a tymiánovou omáčkou
K přípravě 4 porcí potřebujeme:
1 kg mořského ďasa (nebo jiné mořské ryby) nakrájeného na kostičky
4 nakrájené pórky
150 ml rybího nabo zeleninového vývaru
máslo, mouku
2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu a ještě několik lístků na ozdobu
štávu z jednoho citrónu
150 ml smetany
sůl a pepř

Postup: Rybu osolíme a na pánvi krátce osmahneme na másle. Přidáme pórek a dusíme ho společně s rybou do změknutí. Mezitím si v hrnci z másla a mouky připravíme jíšku, do ní přilijeme vývar a zhotovíme hustší základ na omáčku. Do základu přidáme tymián a citrónovou šťávu. Do hrnce pak vložíme rybu s pórkem a několik minut ještě mírně povaříme. Přilejeme smetanu a dochutíme. Dále již omáčku nevaříme, aby se smetana nesrazila. Ozdobíme a podáváme s pečenými bramborami nebo bílým pečivem.

Publikováno: 03.10.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Jak chutná vousatý pórek?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pórek s vousy

Nové odrůdy cibule

Nově odrůdy cibulí a pažitky představí Ludmila Dušková. Zajímavostí je pak takzvaná česnekopažitka.

Novinky v zelenině mrkev, pórek, zelí

Představení novinek v oblasti mrve, pórku a zelí.

Polévkové koření

Polévkové koření se vám v kuchyni bude hodit. Prozradíme, jaké další ingredience k česneku, petrželi, celeru a pórku budou potřeba a jak si toto koření vytvořit.

Kuřecí salát

Představíme vám jednoduchý recept na kuřecí salát s hroznovým vínem a zálivku z citrónu, majonézy, bílého jogurtu, worcestrové omáčky a cukru.

Kuřecí salát s hroznovým vínem

Problémům s ohříváním krabičkového obědu je konec. Kuřecí salát s hroznovým vínem je skvělou a zdravou delikatesou.

ČTĚTE DÁLE

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zahrada

Správné uskladnění ovoce a zeleniny je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Každý druh má specifické požadavky na skladování.

Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!
Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!

Zahrada

Zimní zahrada nabízí možnost prodloužit si léto a pobyt venku, umožňuje kochat se pohledem na zahradu i za nevlídného počasí nebo při nízkých teplotách.

Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?
Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?

Zahrada

Barvy se v přírodě mění v závislosti na ročním období. A teď přichází léto, které je plné zářivých barev, slunečních paprsků a teplých modročerných nocí. Interiéry pod taktovkou letních dní by měly být módní, sexy a svěží. Uvidíte, že každý kus nábytku, každá dekorace zvolená v tomto duchu dodá vašemu domovu nový šmrnc.

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.

Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy
Nebojte se šachovnice, začněte s ní pěkně od podlahy

Zahrada

Šachovnice v interiéru je nadčasovým motivem, který jen tak nevyjde z módy. Proč je tak populární a jak jej začleníte do svého domova?

Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem
Slaměnkovým věncem se rozloučíme s podzimem

Zahrada

Vytvořte si podzimní věnec ze slaměnek. Můžete ho zavěsit na dveře, nebo položit na stůl či komodu. Výroba není náročná a můžete zapojit i děti.

Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek
Správně zvolený kusový koberec sjednotí pokoj v dokonalý celek

Zahrada

Volba a správné umístění kusového koberce do interiéru je zcela zásadní pro získání útulnějšího domova. Jak správně vybrat vhodný designový prvek?

Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku
Pokud si chcete vychutnat kávu i doma, nepodceňte výběr kávového mlýnku

Zahrada

Výběr mlýnku na kávu není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Je však zásadní. Pomůžeme vám se ve světě kávových mlýnků zorientovat a vybrat ten nejlepší.

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!
Vyrobte si netradiční květinové aranžmá na kusu dřeva!

Zahrada

Vyrobte si netradiční květinové aranžmá ze dřeva. Resp. aranžmá na kusu dřeva. Budete překvapeni, jak se taková nevzhledná věc může proměnit.

Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč
Na Dušičky vyzdobte hrob a upečte dušičkový koláč

Zahrada

Svátek Památka zesnulých je den, kdy se snažíme navštívit hroby svých předků, zavzpomínat na ty, co už s námi nejsou, upéct dušičkové koláče.