Jak využít horkovzdušné fritézy?
V horkovzdušné fritéze připravíte všechny druhy mas, zeleninu i brambory. Maso je na povrchu krásně křupavé a uvnitř šťavnaté. Takto připravovaný pokrm neplave v oleji, nepřipaluje se a je rovnoměrně propečený. Smažená jídla v jejich zdravější podobě získáte použitím horkovzdušné fritézy. Navíc je to velká úspora času i energií, protože fritéza pomocí cirkulace horkého vzduchu připraví pokrm daleko rychleji než běžná trouba.
Horkovzdušné fritézy (air fryers) nabízejí kromě smažení například i funkci rozmrazování. Usmaží jídlo pomocí horkého vzduchu s minimálním množstvím oleje nebo naprosto bez něj, a připraví tak i nezdravá jídla dietněji. Díky oddělovači je možné smažit více jídel naráz. Většina výrobků má více funkcí a zvládne kromě fritování také péct, zapékat, grilovat či vařit. Snadno připraví oblíbené maso a hranolky, uvaříte v ní vajíčka, upečete zeleninu, sýry, nebo dokonce sladké buchty.
Čeho si při pořizování horkovzdušné fritézy všímat?
- objemu
- funkce a příslušenství
- ceny
- obsluhy a čištění
Mezi nevýhody patří obvykle vyšší hlučnost oproti klasické troubě a fakt, že uvnitř připravíte menší množství surovin.
Typy fritéz:
- statické
- dynamické
Ve statické bude třeba suroviny občas promíchávat, dynamická se o to postará za vás. Větší objem, studený povrch nebo pečicí nádoba s pojezdem – to jsou přednosti fritéz s konstrukční odolností. Silné proudění vzduchu je znakem kvalitní horkovzdušné fritézy. Většina fritéz na trhu nabízí předvolené funkce, které spustíme jedním tlačítkem – pak se jedná o chytré fritézy. Takové horkovzdušné fritézy nás ohromí aplikací se zásobou receptů, vypočítanými nutričními hodnotami i nákupním seznamem, jiné se umí spárovat s mobilním telefonem.
Při nákupu takového kuchyňského zařízení, jakým jsou horkovzdušné fritézy, nemá smysl šetřit a kupovat levné výrobky. Levné fritézy jsou náchylné na poškození, mnohdy jim chybí některé lepší funkce (například pachový filtr nebo pojezd pro pečicí nádobu), levnější modely také často hřejí při pečení, a naopak jim chybí pachový filtr.
Velmi důležité, je, aby se horkovzdušné fritézy dobře čistily. Pokud bude možno části vložit do myčky, má taková fritéza velké plus. Výhodou je, že i levné fritézy se myjí velice snadno ve dřezu.
S čištěním souvisí i jednoduchost údržby fritéz. U levných fritéz se překvapivě setkáváme rovněž s příslušenstvím, které je vybavené nepřilnavou povrchovou úpravou. Dražší modely nám kromě běžného příslušenství nabídnou i odkapávací mřížku na přebytečný tuk s nepřilnavým povrchem, takže bude hračka horkovzdušnou fritézu umýt.
Pokud se rozhodnete pro koupi horkovzdušné fritézy, musíte počítat i s tím, že chuť pokrmů je mírně jiná, protože tuk je nositel chuti, a takto připravené pokrmy nechutnají typicky smaženě, ale zdravěji. Teplovzdušné vaření není pro každého, avšak má řadu výhod, které oceníte, pokud chce jíst zdravěji, vařit čistěji nebo zda chcete v kuchyni šetřit místem.
Zdroj informací: arecenze.cz, toprecepty.cz, spotrebitelskytest.cz