Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin

Banán do ledničky, maso do mrazáku klidně na dva roky? To jsou jen dva z nejčastějších prohřešků, kterých se doma dopouštíme při skladování potravin. Přitom nejde jen o zachování chuti a aroma, ale také o zdravotní nezávadnost. Někdy stačí pouhý rozdíl o 1 °C, aby se jídlo zkazilo. Jaké děláme nejčastěji chyby?

(Zdroj: shutterstock.com)

Chyba první: Špatné znalosti o potravinách

Patříte k těm, kteří skladují potraviny podle vlastního uvážení, aniž by si skutečně zjistili, jaké podmínky jsou pro ně vhodné? Přitom není pro zachování čerstvosti potravin důležitá jen teplota, ale také intenzita světla či vlhkost vzduchu.

Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla. Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C. Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování.

Chyba druhá: Ponechání v originálním balení

Máte pocit, že nejlepší je nechat nakoupené jídlo v obalu, v němž bylo zakoupeno? Například cereálie v igelitovém sáčku? Pak chybujete. Pravda, pro krátkodobé uchování plastový sáček postačí. Při delším skladování jsou však tyto potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou potravinoví červi či myši, pro které není igelit žádnou překážkou. Krom toho toto balení neumožňuje jídlu dýchat a zadržuje vlhkost.

Ideálně by se tyto potraviny měly na delší dobu skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba třetí: Překročení doby skladování

Možná nejčastějším problémem je, že uchováváme doma potraviny mnohem déle, než je bezpečné. Nejčastěji se to stává u mražených potravin. Jistě máte doma jídlo v mrazáku delší dobu než dva roky. Přitom by ale nemělo být syrové maso v mrazáku déle než 2 až 4 měsíce, vařené až jeden rok. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na 8 až 12 měsíců.

Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých –25 °C dobu prodloužíme o 50 %. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách.

Proto doporučujeme si každý balíček před vložením do mrazáku označit datem zamrazení. Jen tak získáte přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně, a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin
Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin (Zdroj: shutterstock.com)

Chyba čtvrtá: Maso na talíři

Před vložením masa do ledničky je nutné jej vložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Při tepelné úpravě masa se sice těchto bakterií zbavíme, ale ne všechny suroviny, které v ledničce máme, vaříme.

Čtěte také:

Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu 2 až 3 dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C.

Chyba pátá: Rajčata do ledničky

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin, ale ne každá potravina patří automaticky do ledničky. Naopak, některým pobyt v ní uškodí. Existuje rozšířená představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. To je ovšem špatně.

Například rajčata kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznové víno.

Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebuje dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Jak jste na tom? Děláte některou z uvedených chyb? 

Text zdroj: Petr Píša expert na skladovací řešení v potravinářském průmyslu, foto: shutterstock.com

Publikováno: 24.06.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Skladování potravin

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Správné skladování potravin nám ušetří hodně času i financí.

Jak přes zimu skladovat ovoce a zeleninu?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Jaká to jsou?

Jak zazimovat želvu

Víte, jak správně zazimovat želvy?

Zimování begónií

Zimování begónií

Nakládaný hermelín se švestkami

Máte rádi sýry a konkrétně hermelín? Vyzkoušejte nakládaný hermelín s provensálským kořením a se sušenými švestkami.

Jak poznat kvalitní víno

Víno je nápoj, který se pije už přes 6000 let. Jak ale vybrat kvalitní víno je pro některé z nás možná stále složité. Zjistíte, jak vybrat víno podle ceny, odrůdy nebo etikety a následně jak a jaké víno skladovat doma.

ČTĚTE DÁLE

Tip na deštivé odpoledne: Pohrajte si textiliemi
Tip na deštivé odpoledne: Pohrajte si textiliemi

Interiér

Možná nepatříte mezi ty, kteří se vyžívají v neustálých proměnách vlastního domova, ale mírná změna občas nezaškodí, co říkáte? Obětujte třeba deštivou sobotu.

Napodobenina, nebo originál? Většinou to na první pohled ani nepoznáte
Napodobenina, nebo originál? Většinou to na první pohled ani nepoznáte

Interiér

Dnes se klade důraz na originalitu a jedinečnost. Jedním z nejlepších způsobů je využití originálních uměleckých děl a designových prvků.

Toužíte mít doma šatnu? Poradíme vám, jak ji vytvořit i jak ji uspořádat
Toužíte mít doma šatnu? Poradíme vám, jak ji vytvořit i jak ji uspořádat

Interiér

Šatna je důležitou součástí domova – nejen poskytuje prostor pro uložení oblečení, ale může sloužit i jako multifunkční místo pro organizaci a uskladnění věcí.

Jak si udělat levandulové dekorace
Jak si udělat levandulové dekorace

Interiér

Kromě toho, že je levandule oblíbenou rostlinou v zahradách, její stonky se používají v interiérových dekoracích a její nádherná vůně provoní každý prostor.

Ložnice jako na zámku
Ložnice jako na zámku

Interiér

Možná jste zatoužili po nádherně zařízené ložnici. I mnoho známých osobností si svá luxusní sídla vybavilo nábytkem v zámeckém stylu.

Upcyklujete? Možná to ani nevíte
Upcyklujete? Možná to ani nevíte

Interiér

Upcyklace je kreativní a ekologický způsob, jak dát starým věcem nový život. Místo aby končily na skládce, mohou být přeměněny na něco užitečného a krásného.

Praktické tipy, jak doma přežít letní vedra
Praktické tipy, jak doma přežít letní vedra

Interiér

Léto přináší slunce, teplo i horka, což může být pro mnohé výzvou, zejména pokud nemají možnosti ochlazení. V takových případech může být klimatizace záchranou.

Jak si udělat dekorace – ptačí budky
Jak si udělat dekorace – ptačí budky

Interiér

Jaro klepe na dveře a my se ho už nemůžeme dočkat. Zkoušíme ho tedy přivolat různými symboly jara – ranými cibulovinami, kočičkami ve váze nebo rozličnými dekoracemi. Zkuste si podle našeho návodu vyrobit něžné ptačí budky, které můžete zavěsit na okno.

Dekorujte ložnici pomocí povlečení. Víme, co teď frčí!
Dekorujte ložnici pomocí povlečení. Víme, co teď frčí!

Interiér

Napadlo vás někdy, že právě povlečení je tou nejproměnlivější a zároveň nejvýraznější dekorací v ložnici? Upoutává na sebe pozornost, protože zabírá poměrně velkou plochu, a přitom se dá snadno přizpůsobit náladě, ročnímu období i ostatnímu zařízení místnosti. A nabídka je opravdu široká. To se týká nejen barevných kombinací, ale i použitých materiálů.

Home office plný pohody a spokojenosti
Home office plný pohody a spokojenosti

Interiér

Pracovní zákoutí i velké pracovny, které si zařizujeme doma, si můžeme přizpůsobit svým potřebám a našemu vkusu, takže se v něm budeme cítit skvěle.

Udělejte si čas na kávu a pořádně si ji vychutnejte v jedinečném interiéru
Udělejte si čas na kávu a pořádně si ji vychutnejte v jedinečném interiéru

Interiér

Pauza na kávu čili fika je fenomén o tom, jak si Švédové užívají svou siestu. A jak se odráží v samotném interiéru? Pojďte se podívat a inspirovat.

Růžová dekorace na stůl nejen pro romantiky
Růžová dekorace na stůl nejen pro romantiky

Interiér

Růžové květiny doplníme především zelenými rostlinami, které podtrhnou sladkou barvu, ale zároveň jí dodají svěží vzhled. Dekoraci umístíme na stůl.