Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin

Banán do ledničky, maso do mrazáku klidně na dva roky? To jsou jen dva z nejčastějších prohřešků, kterých se doma dopouštíme při skladování potravin. Přitom nejde jen o zachování chuti a aroma, ale také o zdravotní nezávadnost. Někdy stačí pouhý rozdíl o 1 °C, aby se jídlo zkazilo. Jaké děláme nejčastěji chyby?

(Zdroj: shutterstock.com)

Chyba první: Špatné znalosti o potravinách

Patříte k těm, kteří skladují potraviny podle vlastního uvážení, aniž by si skutečně zjistili, jaké podmínky jsou pro ně vhodné? Přitom není pro zachování čerstvosti potravin důležitá jen teplota, ale také intenzita světla či vlhkost vzduchu.

Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla. Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C. Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování.

Chyba druhá: Ponechání v originálním balení

Máte pocit, že nejlepší je nechat nakoupené jídlo v obalu, v němž bylo zakoupeno? Například cereálie v igelitovém sáčku? Pak chybujete. Pravda, pro krátkodobé uchování plastový sáček postačí. Při delším skladování jsou však tyto potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou potravinoví červi či myši, pro které není igelit žádnou překážkou. Krom toho toto balení neumožňuje jídlu dýchat a zadržuje vlhkost.

Ideálně by se tyto potraviny měly na delší dobu skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba třetí: Překročení doby skladování

Možná nejčastějším problémem je, že uchováváme doma potraviny mnohem déle, než je bezpečné. Nejčastěji se to stává u mražených potravin. Jistě máte doma jídlo v mrazáku delší dobu než dva roky. Přitom by ale nemělo být syrové maso v mrazáku déle než 2 až 4 měsíce, vařené až jeden rok. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na 8 až 12 měsíců.

Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých –25 °C dobu prodloužíme o 50 %. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách.

Proto doporučujeme si každý balíček před vložením do mrazáku označit datem zamrazení. Jen tak získáte přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně, a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin
Je libo salmonelózu aneb 5 chyb při skladování potravin (Zdroj: shutterstock.com)

Chyba čtvrtá: Maso na talíři

Před vložením masa do ledničky je nutné jej vložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Při tepelné úpravě masa se sice těchto bakterií zbavíme, ale ne všechny suroviny, které v ledničce máme, vaříme.

Čtěte také:

Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu 2 až 3 dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C.

Chyba pátá: Rajčata do ledničky

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin, ale ne každá potravina patří automaticky do ledničky. Naopak, některým pobyt v ní uškodí. Existuje rozšířená představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. To je ovšem špatně.

Například rajčata kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznové víno.

Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebuje dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Jak jste na tom? Děláte některou z uvedených chyb? 

Text zdroj: Petr Píša expert na skladovací řešení v potravinářském průmyslu, foto: shutterstock.com

Publikováno: 24.06.2022, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Skladování potravin

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Správné skladování potravin nám ušetří hodně času i financí.

Jak přes zimu skladovat ovoce a zeleninu?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. Jaká to jsou?

Jak zazimovat želvu

Víte, jak správně zazimovat želvy?

Zimování begónií

Zimování begónií

Nakládaný hermelín se švestkami

Máte rádi sýry a konkrétně hermelín? Vyzkoušejte nakládaný hermelín s provensálským kořením a se sušenými švestkami.

Jak poznat kvalitní víno

Víno je nápoj, který se pije už přes 6000 let. Jak ale vybrat kvalitní víno je pro některé z nás možná stále složité. Zjistíte, jak vybrat víno podle ceny, odrůdy nebo etikety a následně jak a jaké víno skladovat doma.

ČTĚTE DÁLE

Elegance na portugalský způsob
Elegance na portugalský způsob

Interiér

Přinášíme vám inspiraci, jak podle návrhářů z firmy Laskasas mohou vypadat vstupní hala, obývací pokoj, pracovna anebo třeba ložnice.

Moderní dekorace, na kterou se nepráší
Moderní dekorace, na kterou se nepráší

Interiér

Chcete vylepšit domov podle svých představ a bez radikálních zásahů? Rádi byste přidali stylové dekorace, které zbytečně nezabírají místo, nelapají prach a přitom budou výrazným prvkem interiéru? V tom případě jsou pro vás samolepky na zeď to pravé.

Jak se posadíme? Především pohodlně!
Jak se posadíme? Především pohodlně!

Interiér

S jistotou můžeme říci, že v současném interiéru především pohodlně. Cesta, kterou si nábytková tvorba vybrala, dýchá poklidem a přívětivostí.

Pusťte se do rekonstrukce kanceláře! Zvolte černobílou kombinaci a korek
Pusťte se do rekonstrukce kanceláře! Zvolte černobílou kombinaci a korek

Interiér

Pokud se rozhodnete pro změnu vzhledu své kanceláře, najdete inspiraci v následujícím článku v podobě jedné zajímavé proměny kancelářských prostor.

Malé stolky jsou vítaný pomocník
Malé stolky jsou vítaný pomocník

Interiér

Kde byste jinak podávali kávu a „konferovaly“ s kamarádkou o tom, co je pro vás důležité? Ano, konferenční stolky, kterým se dneska víc říká kávové, jsou stejně nezbytné jako dobrá sedací souprava, před kterou obvykle takový stolek postavíme.

Fascinují vás graffiti? Nový trend street art je tu pro vás
Fascinují vás graffiti? Nový trend street art je tu pro vás

Interiér

Kladete si otázku, zda je interiérový trend nazývaný street art synonymem pro pouliční graffiti? Ptáte se, kde je hranice mezi uměním a vandalstvím? Nebo si dokonce přiznáte, že vás tato „tvorba“ vlastně přitahuje a uvažujete o tom, že si s ní ozvláštníte svůj domov?

Vytvořte si svůj rodinný strom života
Vytvořte si svůj rodinný strom života

Interiér

S blížícím se příchodem podzimních a zimních svátků má řada z nás nutkání intenzivněji myslet na své blízké. Dny se krátí, hladina rtuti na teploměru neúprosně klesá, ale vzpomínka na chvíle strávené s rodinou zahřeje i v těch nejtužších mrazech. Tak proč nemít své milované pořád na očích?

Spíte sama? Nevadí, pokud máte v ložnici vše, co sebevědomá moderní žena potřebuje!
Spíte sama? Nevadí, pokud máte v ložnici vše, co sebevědomá moderní žena potřebuje!

Interiér

Stále víc žen dává v posledních letech přednost bydlení bez muže. Budují si tak nejen kariéru, ale i oázu klidu a pohody bez ohledu na názory nějakého chlapa.

Vyrobte si dekorativní ptačí budky
Vyrobte si dekorativní ptačí budky

Interiér

Přivítejte jaro a pozvěte si ho i k sobě domů, a protože ptačí budky tak nějak k jaru patří, vyrobte si je společně s námi. Ozdobte jimi třeba větev ve váze nebo poličku v dětském pokoji, hezky vypadají i na okenním parapetu nebo zapíchnuté do květináčku s jarními kytičkami.

Vytvořte si malované kachličky s dětskými motivy
Vytvořte si malované kachličky s dětskými motivy

Interiér

Dětskými kachlíky s barevnými motivy můžeme vyzdobit třeba dětský pokojíček nebo koutek v koupelně. Zkuste si kachlíky vyrobit sami.

Používáte ve svém interiéru dekorační textilie? Jaké jsou trendy?
Používáte ve svém interiéru dekorační textilie? Jaké jsou trendy?

Interiér

Dekorační textilie dokážou výrazně ovlivnit celkovou atmosféru v každé místnosti, a proto je nutné jim věnovat náležitou pozornost. Jaké jsou současné trendy?

Stříbrný dekor ozvláštní každý interiér
Stříbrný dekor ozvláštní každý interiér

Interiér

Stříbrné odstíny jsou vděčným ozvláštněním všech typů interiérů. Může se jednak jak starožitný stříbrný servis, tak i o nerezový konferenční stolek či obrazový rámeček nebo dokonce vodovodní baterii. Stříbrná se tedy hodí nejen do jídelny, obývacího pokoje či ložnice, ale i do koupelny a kuchyně.