Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy

Příroda nám každoročně nabízí své bohatství v podobě divokých květin či dřevin a my je míjíme nevyužité. Naučíme vás vyrábět sirupy a med, které nejenže dobře chutnají, ale dodají našemu tělu sílu a zdraví.

(Zdroj: shutterstock.com)

Jako bychom zapomněli na vše, co pro naše předky bylo naprostou samozřejmostí. Nekupovali dovážené ovoce a zeleninu v supermarketech, ale brali si v přírodě a na zahradách, co jim příroda nabízela.

Proč si kupovat rukolu, když mladé listy pampelišky chutnají podobně a jsou nabité vitaminy a minerály? Proč kupovat dovážená sladká dochucovadla, když med z květů pampelišek chutná a sladí stejně dobře? Proč ze zahrady vykopáváme keře bezu černého jako obtížný plevel, místo abychom využili jeho květy a na podzim plody pro výrobu sirupů nebo vína?

Na co si dát pozor?

Sběr bylin v přírodě má svá pravidla. Nebudeme sbírat ty, které jsou vzácné a chráněné, i kdyby jich zrovna v našem lese rostl dostatek.

Také nepoužijeme nic, co roste podél polí, které jsou intenzivně ošetřována umělými hnojivy a postřiky. Na černý bez nebo kopřivy si zajdeme k lesu, který sousedí s loukou. Pampelišky a jiné jedlé květy si můžeme otrhat na zahradě, kde nepoužíváme umělá hnojiva. Levanduli si vypěstujeme na záhonku.

Stejně tak nesbíráme byliny u cest a silnic, aby nebyly plné prachu. Myslete na to, že by se neměly před použitím prát ve vodě, abychom se nepřipravili o cenný pyl, a tak používáme rostliny v co největší čistotě.

Čtěte také:

Vařené nebo za studena?

Můžete si na zimu vyrobit celou zásobu chutných a voňavých sirupů z květin či ovoce a také pampeliškový med! Zvolená metoda, kdy výsledný produkt převaříme, je sice připraví o část vitaminů a léčivých látek, ale zase máte jistotu, že vám vydrží do příštího roku.

Většinu z nich můžete připravovat i metodou za studena (na internetu najdete, jak na to), která zachová všechny jejich látky, ale zase vydrží jen několik týdnů v chladničce a po otevření se musí co nejdříve spotřebovat.

Pokud se do výroby pustíte, rozhodně používejte kvalitní produkty bez zbytečných aditiv, chemicky neošetřované a pokud možno v BIO kvalitě. Děláte to pro sebe, tak nešetřete. ???? A tady už slíbené recepty.

Pampeliškový med

Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy (Zdroj: shutterstock.com)

Potřebujeme:

  • 5 plných hrstí květů smetánky lékařské
  • 1 hrst čerstvých listů meduňky
  • 300 g světlého třtinového cukru
  • 2 citrony s chemicky neošetřovanou kůrou
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.

Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1 až 2 hodiny.

Šeříkový sirup na letní limonádu

Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy (Zdroj: shutterstock.com)

Potřebujeme:

  • 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
  • 1 zralé granátové jablko
  • 250 g třtinového světlého cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy.

Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše, co se povede – získáte tak silný základ na sirup.

Směs oslaďte a začněte zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Bezový sirup

Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy (Zdroj: shutterstock.com)

Potřebujeme:

  • 4,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 4 BIO citrony nebo citrony bez kůry
  • bezové květy

Postup:

Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydezinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty a broučky. Přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou.

Druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí.

Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup. Vysoká teplota ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem.

Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Domácí levandulový sirup

Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy (Zdroj: shutterstock.com)

Potřebujeme:

  • 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
  • 1 BIO citron
  • 200 g BIO třtinového želírovacího cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru

Postup:

Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin.

Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Borůvkovo-levandulový sirup

Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy
Šeříkový, bezový či levandulový? Vyrobte si z květů zdravé sirupy (Zdroj: shutterstock.com)

Co potřebujeme:

  • 0,5 l borůvek
  • 300 g třtinového želírovacího cukru
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové
  • pár stonků levandule
  • půlka citronu
  • případně voda na naředění

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit, a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý.

Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

Tak co říkáte? Vyzkoušíte? Děláte také domácí sirupy? Pochlubte se s vaším oblíbeným receptem a inspirujte nás i ostatní čtenáře. 

Publikováno: 06.06.2022, Autor: autor: Jana Truksová

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na skvělý sirup z levandule

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak udělat z levandule ozdravný sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Jak vyrobit bezinkový sirup

Sirup z bezového květu

Přemýšleli jste, jak by se dalo využít více z naší přírody? V následujícím videu je postup na přípravu domácího bezového sirupu.

Příprava léčivého sirupu z růží

Sirup z okvětí růží. Pomůže od bolesti a zklidní organismus.

Léčivý sirup a zmrzlina z levandule

Sirup z levandule je úplný elixír zdraví. A nejen z čerstvé, ale i ze sušené. Důležité je jen, aby to byla pravá levandule lékařská, která se dá konzumovat.

Sirup z oblíbených bylinek

Jak si doma vyrobit zdravý bylinný sirup?

ČTĚTE DÁLE

Na terase využijete univerzální venkovní nábytek
Na terase využijete univerzální venkovní nábytek

Zahrada

Patříte mezi ty, kteří se navzdory letnímu počasí stále ještě nerozhodli, jaký typ venkovního nábytku na terasu si pořídit? Máme pro vás malou inspiraci.

Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru
Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru

Zahrada

Mramor je od pradávna spojený s nadčasovostí, kvalitou a luxusem. V moderním interiéru je mramor opět v módě. Pojďme se inspirovat, jak mramor používat.

Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?
Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?

Zahrada

Pokud máme zahradní jezírko, péče o něj nikdy nekončí. V zimě je potřeba dodat pod hladinu kyslík, v létě pak řešit problém s přemnoženými řasami.

Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby
Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby

Zahrada

Uchovávat bylinky v igelitovém pytlíku není to pravé. A skladovat množství různých sklenic a dóz také ne. Vyrobila jsem proto sáčky na sušené bylinky.

Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá
Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá

Zahrada

Mladý manželský pár si oblíbil minimalismus, na němž oceňují především jeho nadčasovost a čistotu linií. Zvolenou koncepci potrhuje všudypřítomná bílá barva.

Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše
Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše

Zahrada

Vertikální pěstování se stává čím dál populárnějším způsobem, jak efektivně využívat omezený prostor ve městech pro pěstování rostlin.

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zahrada

Správné uskladnění ovoce a zeleniny je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Každý druh má specifické požadavky na skladování.

Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!
Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!

Zahrada

Zimní zahrada nabízí možnost prodloužit si léto a pobyt venku, umožňuje kochat se pohledem na zahradu i za nevlídného počasí nebo při nízkých teplotách.

Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?
Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?

Zahrada

Barvy se v přírodě mění v závislosti na ročním období. A teď přichází léto, které je plné zářivých barev, slunečních paprsků a teplých modročerných nocí. Interiéry pod taktovkou letních dní by měly být módní, sexy a svěží. Uvidíte, že každý kus nábytku, každá dekorace zvolená v tomto duchu dodá vašemu domovu nový šmrnc.

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.