Vakuovací zásuvky ozdraví vaše vaření
Tato metoda uchovávání potravin je známá již několik desítek let. Vakuování pomáhá čelit velkému problému současnosti, a tím je plýtvání potravin. Aby se nespotřebované potraviny v lednici nezkazily, je potřeba je efektivně uskladnit. Lze je zamrazit, některé typy potravin i nasušit. A pak je tu možnost použití vakuovací zásuvky, resp. vakuovačky, která vám pomůže zabránit plýtvání.
Díky vakuovacím zásuvkám se můžete vrhnout mimo jiné i na zdravé vaření metodou sous-vide. To je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném plastovém obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Metoda vaření při konstantně nízké teplotě do cca 90 °C za pomoci vakuovací zásuvky se hodí pro přípravu masa, ryb, zeleniny i mléčných výrobků a u každé suroviny se může maximální teplotní hranice lišit. Vakuové vaření se používá ve špičkových restauracích, kde hosté očekávají jídla co nejměkčí a nejchutnější. Při použití vakuové zásuvky můžete taková kouzla s pokrmy dělat i doma.
Proč potraviny vakuovat?
Díky vakuování vydrží potraviny až několikanásobně déle čerstvé, přitom si udrží svoji přirozenou vůni, barvu i chuť. Navíc neztratí ani žádné vitaminy či jiné důležité výživové látky. Můžete tak uchovat potraviny, které vám zbyly při vaření.
Vakuované potraviny si zachovají důležité živiny, vitaminy, vůni i chuť, takže o nic z toho nepřijdete. Vakuovat můžete dokonce i hotová jídla, která pak budete mít ihned po ruce. Velkou výhodou je, pokud takto zabalené potraviny uskladníte opět v lednici, že vakuové balení potravin zabrání šíření pachů. I kdybyste pomocí vakuovací zásuvky zabalili do fólie olomoucké syrečky nebo zavináče, v lednici neucítíte žádný nepříjemný odér.
Systém vakuování
Vakuovací zásuvky z balíčku s vloženou potravinou vysají vzduch, takže se výrazně zmenší celkový objem. Všimli jste si někdy, kolik vzduchu v nejrůznějších obalech v lednici uchováváte? Tento proces skladování usnadní, ale zásadně za samotným prodloužením trvanlivosti potravin stojí zpomalení množení mikroorganismů, zejména bakterií a zárodků plísní, které ovlivňují rozkládání potravin, k němuž jinak běžně za přítomnosti vzduchu dochází.
Zásady vakuování:
- je důležité, aby potravina, vložená do vakuovacího sáčku měla tvar umožňující naprosto těsné smrštění obalu
- potraviny nesmí mít žádné ostré hrany, které by mohly obal protrhnout
- samotný obal musí být natolik pružný, aby se mohl obrysům potraviny co nejlépe přizpůsobit
Vakuovací zásuvky jsou použitelné pro vakuování do přilnavých plastových fólií či obalů a vakuování do nejrůznějších dóz.
- Vakuovací sáčky a fólie jsou praktičtější, potraviny zavakuované v plastovém sáčku či fólii zabírají v lednici nebo mrazáku podstatně méně místa než v původních obalech. Některé varianty sáčků je pak možné použít opakovaně.
- Dózy a nádoby jsou speciálně vyráběné právě pro vakuové systémy na potraviny a bývají vyrobené ze skla či odolného plastu. Kvalitní těsnění víka zamezuje úniku vzduchu. Je potřeba dávat pozor na znečištění okrajů nádoby při plnění stejně jako u sáčků.
Nádoby, dózy i sáčky musí být před použitím zcela čisté, abyste zabránili množení bakterií.
Vakuovačky, vakuovací zásuvky a jejich typy
Ruční vakuové systémy na potraviny pro domácnosti (malé vakuovačky)
Hodí se pro občasné používání v malých kuchyních nebo na chatě. Umožňují vakuování potravin do sáčků i dóz a většinou fungují na baterie. Jsou cenově dostupnější a kompaktnější, takže je snadno uskladníte.
Automatické svářečky fólií
Tyto vakovací zásuvky patří k nejoblíbenějším a hodí se i pro časté vakuování. Potravina se vloží do sáčku a pomocí hadičky se z něj odsaje přebytečný vzduch. Poté se sáček neprodyšně uzavře horkým svarem.
Vakuovací boxy (vakuovací zásuvky)
Představují plastovou nádobu pro uchovávání potravin. Díky stabilnímu tvaru nádoby lze takto uchovávat dokonce i pečivo. Vakuovací zásuvky profesionálního typu se vyrábějí z nerezové oceli. Vakuovací zásuvky na zatavování potravin šetrně odsají veškerý vzduch ze sáčku, čímž se uchová čerstvost až třikrát déle než při běžném uložení v chladničce.
Vakuovačka, nebo jinak řečeno svařovačka fólií, je velmi užitečným kuchyňským pomocníkem. Kromě klasického vakuování potravin umí tyto vakuovací zásuvky nabídnout i funkci rychlého marinování, které je použitelné pro dokonalou přípravu masa všech druhů ať už na gril, nebo pro jakoukoliv jinou úpravu.
Zdroj informací: vakuovani.cz, westwing.cz, vseumel.cz