Zdravý domácí jogurt
Jogurt je oblíbenou potravinou, a jestliže chceme žít zdravě, můžeme si vyrobit svůj vlastní domácí jogurt. Už žádné konzervanty, cukry, tuky a jiné nežádoucí složky. Domácí jogurt může opravdu obsahovat pouze zdravé složky a spoustu ovoce, stačí si jen pořídit jogurtovač. Jogurtovačů je na trhu celá řada. Při výběru se zaměříme na pár jednoduchých kritérií.
Jak vybrat přístroj na výrobu domácího jogurtu
Jogurtovače se rozdělují podle parametru, který určuje počet nádob na přípravu domácího jogurtu. Na trhu tedy můžeme vidět jogurtovače jednonádobové i vícenádobové.
U jednonádobových jogurtovačů připravujeme domácí jogurt v jedné veliké nádobě, následně jej rozdělujeme do misek a dochucujeme těsně před jeho konzumací. Oblíbenější variantou jsou vícenádobové jogurtovače, které mají hranatý či kruhový tvar a obsahují několik menších nádob na přípravu domácího jogurtu. V přístroji se většinou nachází 7 až 12 sklenic, které představují jednotlivé porce. Jejich čištění je sice náročnější, ale potravina v nich vydrží o poznání déle. Navíc si můžeme každou sklenici vyráběného jogurtu dochutit individuálně přesně podle našich chutí a připraveného ovoce.
Domácí jogurt ze sklenice nebo plastu?
Vzhledem k tomu, že jogurtovače patří mezi levné elektrospotřebiče, nemůžeme u nich čekat přehnané nároky na materiálové provedení. Většinou jsou vyrobeny z plastu. Jsou levnější, disponují menší hmotností, ale zároveň i menší životností. Jestliže chceme připravit domácí jogurt v jednonádobovém přístroji, bývá tato nádobka vyrobena z vysoce kvalitní nerezové oceli, která je určena pro potravinářské účely.
Při výběru spotřebiče se většinou zaměřujeme na horní víko. Ideální je jeho průhledné provedení, díky čemuž vždy uvidíme, co se při výrobě domácího jogurtu v přístroji právě děje. Víko může být nasazovací či šroubovací, přičemž druhá varianta je vhodnější.
Nádoby v jogurtovači bývají buď ze zdravotně nezávadného skla, či z plastu. Skleněné nádobky jsou křehčí a mohou se při špatné manipulaci snadno rozbít. Nejdůležitějším parametrem těchto nádob je jejich schopnost dobře těsnit.
Funkce přístroje na výrobu domácího jogurtu
Jogurtovače patří mezi levnější přístroje. To jim však nijak neubírá na kráse ani funkcích, kterými mohou disponovat. Právě díky přidaným funkcím můžeme v jogurtovači kromě domácího jogurtu připravit i domácí sýr, ovocné víno, nakládané okurky či kysané zelí.
Jogurtovače jsou vybaveny časovačem, což je velice praktická funkce. Díky němu můžeme nastavit dobu zrání jogurtu, která má za následek různé konzistence. Některé přístroje jsou navíc vybaveny světelnou či zvukovou signalizací, jež nás upozorní na konec přípravy jogurtu.
Jogurtovače se ovládají jednoduše pomocí tlačítek. Levnější přístroje bývají vybaveny pouze jedním tlačítkem na zapnutí a vypnutí přístroje. Jestliže však investujeme větší finanční částku, můžeme získat pomocníka s více funkcemi, které budeme ovládat na LCD displeji. V tomto případě pak máme skvělý přehled o teplotě a času.
Jogurtovače jsou jednoduché kuchyňské spotřebiče, díky kterým můžeme zahřátím mléka a fermentací v kontrolovaném prostředí vyrobit domácí jogurt. Jedná se o snadný proces, který navíc není nákladný.
Zdroj informací: www.recenzer.cz, www.spotrebitelskytest.cz, www.luvele.cz