Velikonoční sladký věnec
Pro výrobu sladkého věnce budeme potřebovat hladkou mouku, mléko, rozpuštěné máslo, cukr, žloutky, rum a droždí. Tyto ingredience doplníme o muškátový ořech, citronovou kůru a trochu soli. Ve velikonočním věnci nesmí samozřejmě chybět náplň. My použijeme hned 3 náplně a to povidlovou, tvarohovou a makovou.
Suroviny na výrobu velikonočního sladkého věnce:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
- povidlová náplň
- tvarohová náplň
- maková náplň
Při výrobě sladkého věnce začneme s přípravou kvásku. Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a nadrobíme droždí. Vše pečlivě promícháme metličkou. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme suroviny zhruba 10 minut pracovat.
Do hustého kvásku nyní prosejeme zbylou hladkou mouku, přidáme žloutky, muškátový oříšek, trochu soli, cukr a rum. K ingrediencím na sladký věnec přidáme také citronovou kůru, která těsto nádherně provoní. Misku vložíme do mixéru a všechny suroviny necháme pěkně promíchat.
Do sladkého věnce patří náplň
Vymíchané těsto je krásně hladké a nelepivé. Přikryjeme je utěrkou a necháme 45 minut až 1 hodinu kynout. Nyní můžeme začít s přípravou náplní – připravíme si povidlovou, tvarohovou a makovou.
Ve chvíli, kdy nám těsto na sladký věnec krásně vykyne, můžeme se pustit do dalšího kroku. Vypracované těsto rozdělíme na dvě poloviny, a každou z nich pak na další tři díly. Z takto připravených hromádek můžeme vyrobit dva krásně voňavé sladké věnce.
Jak uplést sladký věnec?
Nejprve si vezmeme první tři dílky těsta a z každého vyválíme obdélníček. Pro sladký věnec máme nachystané tři náplně, do každého obdélníčku přijde jedna. Připravíte si tedy první vyválený obdélník z těsta a po celé jeho délce vložíme nejprve povidlovou náplň. Uděláme z ní pěkně tlustou housenku, kterou následně zabalíme do připraveného těsta. Těsto zamotáme kolem povidel a pečlivě utěsníme. Máme první copánek. Naprosto stejný postup aplikujeme i pro další dvě náplně.
Pro sladký věnec máme připravené krásné 3 naplněné válečky, každý s jinou náplní. Na jejich kraji je spojíme dohromady a upleteme cop, který následně stočíme do věnce. Sladký věnec položíme na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme jej rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Připravený sladký věnec následně vložíme do předehřáté trouby. Pečeme jej na 180 °C zhruba 15 minut. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 160 °C a velikonoční věnec dopékáme přibližně 30 minut. Sladkou pochoutku máme hotovou a nezbývá nám nic jiného, než ji ochutnat.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky