Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Každý milovník sýrů čas od času zhřeší a začne si vyčítat milovanou pochoutku. Zapečený sýr hermelín je odlehčenou verzí oblíbeného sýru smaženého. Již žádný olej ani trojobal. Stačí pouze pár ingrediencí a vynikající pochoutka je na světě.

Zapečený sýr v listovém těstě si  prostě zamilujete
Zapečený sýr v listovém těstě si  prostě zamilujete (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zapečený sýr ukrytý v listovém těstě

Oblíbená pochoutka v podobě zapečeného sýru může mít nejrůznější podobu. Sýrové tajemství, které ukrývá hermelín v listovém těstě, uchvátí nejednoho z nás. Při vaření stačí zapojit fantazii, zkombinovat suroviny, které jednoduše máme rádi, a zázrak je na světě. Jestliže si hlídáme svůj dietní plán, máme tu inovaci, která není takovou kalorickou bombou jako oblíbený obalovaný hermelín. Již žádné smažení v oleji. Máme tu recept na odlehčenou verzi, kterou zvládne i kuchař začátečník.

Ingredience na zapečený sýr se šunkou:

  • 1 listové těsto
  • 1 hermelín
  • 1 mozzarella
  • 4 plátky šunky
  • kečup
  • sušené oregano
  • vejce na potření
  • sezam a lněné semínko

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí věnuje stále větší pozornost zdravé stravě a omezení příjmu tuku z jídla, přicházíme s unikátním receptem, který potěší nejednoho milovníka sýrů. Již žádný olej a smažení. Zdravější verze smaženého hermelínu ukrývá zapečený sýr v obalu z listového těsta a pečení v troubě. Stačí pouze pár ingrediencí. Základem je hermelín, který po obou stranách obložíme šunkou a zabalíme do listového těsta. Báječnou chuť zapečeného sýra můžeme navíc podtrhnout kečupem a oreganem. Pokud však stále zvažujeme vyšší zastoupení tuku v hermelínu, můžeme se uchýlit i k jiné variantě. Skvělou volbu v tomto případě představuje mozzarella, která má nižší obsah tuku i soli, ale zato větší obsah vápníku. Stejně jako připravíme hermelín, můžeme zapéct právě i mozzarellu.

Při přípravě zapečeného sýra začínáme u listového těsta. Plát rozváleného těsta rozdělíme nožem na 2 stejné poloviny. Obě poloviny listového těsta potřeme kečupem, který přiměřeně okořeníme oreganem. Na kečup položíme plátek šunky a na ni celý hermelín, který překryjeme dalším plátkem šunky. Vše schováme do listového těsta. Sýr se šunkou musíme opravdu pečlivě a úhledně zabalit, aby nám při pečení sýr z těsta nevytekl a zůstal krásně zabalený a nadýchaný.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Stejně tak, jako jsme připravili hermelín, můžeme použít mozzarellu. Na druhou polovinu listového těsta poklademe plátkem šunky, na který položíme úplně celou mozzarellu. Sýr přikryjeme dalším plátkem šunky a opět vše pečlivě a úhledně zabalíme do listového kabátku.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Bochánky šunko-sýrového tajemství položíme na plech vyložený pečicím papírem. V hrníčku následně rozšleháme syrové vejce, potřeme oba bochánky a posypeme lněným i sezamovým semínkem. Plech se zabalenými sýry vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme po dobu 15 minut.

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek? (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Listové těsto postupně zlátne a sýry se v něm perfektně zapečou. Jakmile máme zapečené sýry hotové, vyjmeme plech z trouby. Nyní už jen stačí rozkrojit bochánky a kochat se úžasnou vůní a táhnoucí konzistencí hermelínu a mozzarelly. Báječná chuť sýrů nás dokonale odzbrojí a dodá zapečeným pochoutkám úplně jiný rozměr.

Publikováno: před 6 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na zapečený hermelín se šunkou v listovém kabátku

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zapečte si zdravou mozzarellu nebo hermelín se šunkou v listovém těstu na jiný způsob!

Velká sýrová nakládačka

Máte rádi sýry? Ukážeme Vám jak si je doma připravit naložené.

Nakládaný hermelín se švestkami

Máte rádi sýry a konkrétně hermelín? Vyzkoušejte nakládaný hermelín s provensálským kořením a se sušenými švestkami.

Velikonoční harlekýnský chlebíček

Tentokrát si společně připravíme harlekýnský chlebíček. Recept uvidíte v následujícím videu.

Toasty hawai

Pizzu hawai jistě všichni znáte. Můžete vyzkoušet kombinaci sýra, šunky a ananasu i na toustech.

Recept na originální cuketovou pizzu

Recept na vynikající cuketovou pizzu. Kromě pěkné vyzrálé cukety si připravíme ještě šunku, plátkový a strouhaný sýr.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.