Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Myslíte si, že výroba domácích uzenin je náročná? Se správným vybavením si můžete i doma vyrobit poctivé špekáčky, které obsahují jen maso a koření, žádné zbytečné přísady. Vyzkoušejte si jejich výrobu podle našeho jednoduchého návodu.

Domácí výroba uzenin se vám zalíbí
Domácí výroba uzenin se vám zalíbí (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

V čem je lepší domácí výroba uzenin?

Proč se vyplatí domácí výroba uzenin? Uzeniny v dnešní době často zklamou – vzpomeňte si například na špekáčky, které dříve voněly při grilování, skvěle škvířily na ohni a jejich chuť byla božská. Nic vám ale nestojí v cestě, abyste si nepřipravili ty pravé špekáčky podle mistrova uzenářského receptu z dob minulých, které jsou plné masa, chuti a lahodné vůně, bez zbytečných zahušťovadel, dochucovadel a konzervantů.

Jak si vybrat dobrý špekáček, povídání o špekáčcích

Na domácí špekáčky budete potřebovat:

  • hovězí zadní
  • vepřovou plec
  • syrové vepřové sádlo nakrájené na malé kousky, aby bylo v mozaice vidět
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Výroba domácích uzenin, respektive špekáčků, začíná mletím masa. Maso namelte co nejjemněji, ideálně ho mlýnkem projeďte alespoň dvakrát. Pak ho vyklopte do větší mísy a hezky rozprostřete. Zalijte maso trochou vody a koření rozsypte nejlépe po celé ploše masa. Teď se dejte do míchání. Maso promíchejte pořádně, aby se koření dostalo všude.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Postupně začněte přisypávat sádlo. To si předem nakrájejte na malé kostičky, aby pak ve špekáčcích vytvořilo krásnou mozaiku. To také pořádně promíchejte s masem. Maso budete plnit do vepřových střev. Správně se sice maso plní do střev hovězích, ale ta se musí před konzumací loupat, proto je lepší použít střeva vepřová. Válec naplňte masem, natáhněte střevo a začněte plnit. Naplněné střevo pak provázkem zavažte po jednotlivých buřtech.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jelikož klasický špekáček musí projít udírnou, uďte alespoň dvě hodiny. Ale i tento krok můžete vynechat, avšak bez tohoto kroku to nebudou ty pravé špekáčky. Neuzeným (pouze vařeným) buřtům se říká taliány. Po uzení dejte špekáčky do horké vody na dvacet minut.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tip:

Pokud nemáte doma speciální stroj na výrobu klobás a špekáčků, vystačíte si i s domácím robotem, který má nástavec na plnění, jen je práce trochu náročnější.

Zalíbila se vám domácí výroba uzenin? Zkuste i další recepty

Pokud se vám domácí výroba uzenin zamlouvá, můžete se pustit i do dalších výrobků. Krom špekáčků si podobným způsobem můžete vyrobit například poctivé klobásky. Budete na ně potřebovat hovězí přední, vepřový bůček a vepřovou plec. K tomu pořádnou dávku soli, česneku, také sladkou i pálivou mletou papriku, mletý černý pepř, drcený nebo mletý kmín.

Hovězí namelte najemno a vepřové nakrájejte na drobné kousky, aby v klobásách byly cítit kousky. Smíchejte se solí a česnekem a nechte jeden až čtyři dny odležet v lednici. Smíchejte s troškou vody, do které jste přidali zbytek koření a důkladné promíchejte. Směsí naplňte vepřové střívko, které šňůrkou rozdělte na jednotlivé klobásy. Vložte je do udírny na 6 až 8 hodin.

Publikováno: před 9 měsíci, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, receptyonline.cz

Mohlo by vás dále zajímat

VLH - Utopenci podle babičky Aničky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Domácí utopenci chutnají nejlépe. Budete na ně potřebovat špekáčky, cibuli, feferonky a koření. Ve videu vám ukážeme, jak si tyto domácí utopence udělat.

Mirečkova sekačka

Pan Mireček vám ukáže rychlý recept na sekačku a prozradí, co kromě mletého masa, strouhanky, drůbeží sekané a vajíček budete potřebovat.

Vyrobte si domácí špekáčky

Recept na domácí špekáčky

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka je ozdobou každé správné zabijačky. Důležité je mít správné ingredience.

Jak si vybrat dobrý špekáček, povídání o špekáčcích

Pořádná opékačka špekáčků patří k našim tradicím. Víte, které špekáčky jsou ty nejlepší?

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.