Recept na kuskus
Recepty na kuskus jsou oblíbené v mnoha různých variantách. Jedná se o velmi zdravé recepty, které jsou snadné, rychlé na přípravu a mohou chutnat nejen teplé, ale i studené. Nejčastější je kuskus připravován se zeleninou či masem – třeba kuřecím nebo s tuňákem. Běžný je i recept na rizoto či různé varianty se sýrem. Kuskus lze ovšem připravit i nasladko. Pamatujte si jistě z dětství na nudle s mákem, které byly příjemnou změnou jídelníčku. Proč si tedy nepřipravit něco podobného? Kuskus s mákem, který obohatíte ovocem, bude jistě chutnat nejen vám, ale i vašim dětem.
Recept na kuskus s mákem
Kuskus s mákem se hodí nejen k obědu či večeři, ale můžete si z něj připravit i zajímavou svačinku, která je zdravá, chutná, jednoduchá a rychlá na přípravu.
Budete potřebovat tyto suroviny:
- ½ hrnku kuskusu
- hrnek mléka
- plátek másla
- 1 lžičku medu
- 2 lžíce mletého máku
- hrušku
Nejprve si ohřejte v hrnci mléko, do kterého přidejte kuskus, a plátek másla. Mléko přiveďte k varu, dobře vše promíchejte a nechte odstát přikryté pokličkou přibližně 5 minut. Poté opět vše promíchejte a nechte přikryté pokličkou přibližně dalších 5 minut. Poté do kuskusu přidejte rozemletý mák, med a hrušku nakrájenou na kostičky. Můžete dát na později do sklenice nebo rovnou servírovat. Kuskus s mákem patří mezi zdravé recepty, které jsou plné vitaminů, minerálů a vlákniny.
Můžete využít i jinou variantu ovoce, jako je třeba banán či maliny nebo borůvky. Dobře bude chutnat i s meruňkou nebo broskví. Pokud máte intoleranci na laktózu, místo běžného mléka využijte rýžové, kokosové nebo mandlové. K dochucení můžete použít místo medu třeba javorový nebo čekankový sirup. Vhodná může být k ochucení mletá skořice nebo strouhaný kokos.
Kuskus
Kuskus je do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa pocházející z arabských zemí. Bílý celozrnný kuskus je zdravější, protože obsahuje účinné látky ze slupek zrna. Kuskus je zdraví prospěšná potravina pro svůj obsah minerálů, omega kyselin a vitaminů. Má blahodárný vliv na trávení, urychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi. Kuskus dobře vsákne horkou tekutinu – buď vodu, vývar, nebo třeba i mléko, a díky tomu se stává jemným a vláčným. Kuskus výborně chutná naslano i nasladko.
Mák
Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek, především vápníku. Z dalších minerálních látek mák obsahuje mangan, hořčík a fosfor. Z vitaminů je to především vitamin E, který působí jako antioxidant. Mák rovněž obsahuje vitamin B a také vícenenasycené a mononasycené tuky. Zdravý je i pro svůj obsah vlákniny a kvalitních bílkovin.
Zralá semena máku se používají k výrobě makového oleje, jako náplň do moučníků a koláčů, zvýrazňuje chuť při vaření nebo pečení, rovněž se užívá k posypu sladkého a slaného pečiva. Tradičně se využívá mák modrý a samostatné využití má okrový a bílý mák, které se odlišují od modrého máku především jinou chutí připomínající oříšky.