Vánoční punč z bílého vína
Potřebné ingredience: 2 jablka, 1 l bílého vína, 1 „tyčka“ (svitek) skořice, 1 – 2 „hvězdičky“ badyánu, 8 hřebíčků a 4 plátky citronu.
Postup přípravy: jablka omyjeme a zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a s vínem a kořením podusíme na mírném ohni. Přecedíme do sklenic a přidáme po jednom plátku citronu. Punč podáváme a pijeme horký.
Hořící punč
Ingredience: 3 kávové lžičky cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 – 1,5 dcl vroucí vody, kolečko citrónu a 0,5 – 1 dcl rumu (nikoliv „tuzemský“ rum ).
Postup přípravy: do nahřáté sklenice nasypeme cukr a zalijeme jej citrónovou šťávu. Sklenici doplníme vroucí vodou a zamícháme. Na povrch horkého nápoje položíme kolečko citrónu a na něj nalijeme opatrně rum, který zapálíme (tuzemský rum nehoří) a takto podáváme. Hořící punč uhasíme jednoduchým zamícháním lžičkou.
Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací



Staroanglický vánoční punč
Ingredience: 2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, 1/2 muškátového oříšku, 5 dcl rumu (nikoliv „tuzemského“), 2 dcl koňaku (může být brandy).
Postup přípravy: kůru z citronu postrouháme, přidáme cukr, šťávu z citronů a zalijeme vařící vodou. Muškátový oříšek postrouháme do nápoje, který necháme stát asi 5 minut. Přecedíme přes plátno, smícháme s rumem a koňakem. Podáváme opět horké.
Svařené víno
Kromě punče patří mezi klasické zimní – vánoční nápoje svařené víno. Receptů jsou tisíce, ale základ je vždy stejný, tedy svařené bílé či červené víno a pak koření, případně pár kapek destilátu. V Čechách se však vždy pilo a pije svařené víno připravovaného z červeného vína, se skořicí a hřebíčkem. Pro silnější efekt je možné přidat např. trochu slivovice.
Horké červené víno
Ingredience: 475 ml vody, několik hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1/2 svitku skořice, pomerančová kůra, 2 lžíce cukru, 1 láhev červeného vína (0,7 l).
Grog
Grog je nápoj neodmyslitelně spjatý se zimním obdobím. Při dodržení postupu přípravy, která na rozdíl od praktik některých restaurací nižších cenových skupin nepředpokládá prosté zalití tuzemského rumu horkou vodou, se jedná o sofistikovaný a chutný nápoj.
Bezinkový vinný grog
Ingredience: 500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu, 250 ml rumu (nikoliv tuzemského rumu) a několik plátků citronu.
Postup přípravy: bezinkovou šťávu a červené víno ohřejeme s punčovým kořením. Vše necháme 10 minut odstát a přidáme javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložíme 1/2 plátku citronu a zalijeme grogem.
Vánoční grog
Ingredience: 1 láhev červeného vína (0,7 l), 2 – 3 lžičky madeiry, 2 – 3 lžičky cukru, 1,5 lžičky rozinek, 1 – 2 tyčinky (smotky) skořice, 6 celých hřebíčků, slupky z jednoho pomeranče, hrst spařených a oloupaných mandlí a 0,5 dcl vodky.
Postup přípravy: do hrnce nalijeme víno, madeiru, přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček, kůru a mandle a pomalu ohříváme, dokud nezačne stoupat pára. Směs nenecháme dojít do bodu varu. Nakonec přilijeme vodku a podáváme.
Finský vánoční npoj
Ingredience: 3 dcl vody, 1 dcl cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 – 2 čajové lžičky semínek kardamonu, 1 láhev červeného vína, 1 dcl vína z černého rybízu nebo čistého nemacerovaného alkoholu (vodky).
Postup přípravy: voda, cukr a koření vložíme do hrnce, přivedeme k varu a necháme chvilku vařit pod pokličkou, po 3min. zmírníme plamen, přidáme víno a alkohol (např. tu vodku). Opatrně přivedeme znovu k bodu varu, ale již nevaříme – nápoj odstavíme. Podáváme ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.