Úprava bez tuků
Grilování patří vedle tepelné úpravy párou k tomu nejdietnějšímu, co si může konzument dopřát. V grilech, či přesněji na grilech, maso „neplave“ v oleji, ale často bývá tepelně upravováno ve své vlastní šťávy. Maso (nebo jiné potraviny) si tak zachovává svou původní chuť, ale hlavně vitamíny a minerální soli. Nečastěji se s tímto způsobem úpravy můžeme setkat u stále populárnější středomořské kuchyně, nebo u kuchyně orientální (ať už východní či jižní). Principielně není gril nic jiného, než analogie horkého kamene vyjmutého z pravěkého ohniště. Jinými slovy, úprava masa, zeleniny, ale i ovoce či těsta grilováním, patří do té kuchyně, kterou můžeme označit za zdravější, tedy bohatou na vitamíny, lehčí a méně kalorickou.
Současná nabídka výrobců kuchyňských spotřebičů vychází vstříc zájemcům o grilování několika způsoby. Jednak je možné koupit gril jako samostatné těleso určené k zabudování (pravděpodobně vedle varného centra). V druhém případě lze získat např. poměrně dnes již klasickou varnou desku, která je kombinací elektrického (nebo plynového) ohřevu s grilem. Možné je vybírat mezi velkoryse pojatými varnými centry velkých kuchyní a malými „kombisety“, které jsou určeny pro menší kuchyně. Např. u výrobce Míele lze sestavit kombinaci lávového grilu, fritézy a elektrického i plynového ohřevu. Na našem trhu se objevují také samostatné grily určené k doplnění stávajícího varného centra.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Základní funkce a principy
Lávovým grilem se rozumí gril obsahující tzv. lávové kameny (jsou součástí dodávky při zakoupení grilu). Lávové kameny – lávová hornina je zdrojem tepla, které do sebe akumuluje prostřednictvím elektrického či plynového ohřevu (nemluvíme zde o zahradních grilech, tam může být situace ještě jiná). První, o co bychom se mohli zajímat, je tedy forma dodávané energie. Elektrický ohřev přirozeně nabízí přesnější možnost regulace (a tím i spotřeby energie) ale vzhledem k tomu, že grilovaní je jistě věcí spíše výjimečnou než každodenní, můžeme přimhouřit oči a nerespektovat ekonomii příležitostného provozu.
Plynový ohřev má pak tu „výhodu“, že je prováděn opravdu skutečným ohněm (což je spíše estetická záležitost). Vzhledem k tomu, že potravina nepřichází do styku se zdrojem, ale jen s deskou či roštěm (viz.níže), je další operování se vhodností či nevhodností toho či onoho zdroje zbytečné. Jde pouze a jen o dodání tepla. V tomto smyslu nechť padne rozhodnutí ve jménu kompaktnosti celé kuch. sestavy (není li v kuch. instalovaný plyn, nemá smysl jej kvůli grilu zavádět).
Grilování
Samotné grilování probíhá buďto na keramické (kamenné) desce, nebo na litinovém či ocelovém roštu. Z kuchařského hlediska by se dala deska doporučit „jemnější“ kuchyni, která není postavená na „kusu masa“. Takové grilování připomíná práci se sklokeramickou varnou deskou.
Rošt je pak v podstatě otevřený oheň. Příprava grilováním nabízí pochopitelně i možnost regulovat teplotu. Většinou se jedná o klasické „stupně“, na které jsme zvyklí z ovládání tradičních sporáků. Kvalitní lávové grily mohou nabízet více než deset odstupňovaných teplot.
Aktuální nabídka
Na domácím trhu je možné získat lávové grily pro vestavbu do kuchyně v podstatě od čtyř výrobců. Obecný popis jednotlivých nejčastějších funkcí, tak bude vlastně monitorem těchto produktů. Standardem je základní vybavení roštem a lávovými kameny. Rošty jsou litinové, smaltované, nebo čistě z nerezové oceli. Běžnou výbavou je kontrolka zapnutí / vypnutí grilu. Model D 3 B IX firmy Ariston je např. vybaven touto bezpečností pojistkou pro zapomětlivé uživatel a vyjímatelnou grilovací vaničkou, čímž se usnadňuje či zpřístupňuje čistění a údržba. Lávový gril, který má v nabídce firma Siemens, nabízí pravděpodobně nejatraktivnější design díky zasazení tělesa grilu ve sklokeramickém rámu a také dvě separátně regulovatelná topná tělesa. Pro příležitostné grilování je ale možné tento gril (necelých 16 000Kč) označit jako nadstandard (ostatní zmiňované grily nepřesahují částku 9 000Kč). Pro úplnost můžeme uvést lávový gril firmy Baumatic se snímatelnou grilovací mřížkou. Všechny uvedené modely, která jsou nyní aktuálně na trhu a představují standard či vyšší nadstandard vestavěných spotřebičů, mají elektrická ohřev. Z produkce firmy Míele je možné postavit velké množství kombinací všech myslitelných technologií ohřevu, které budou obsahovat lávový gril. Tato firma pořádá i poměrně populární „vaření s Míele“, které není jen reklamním tahem (předvádějící umí dobře vařit). Zákazník se tak může dopodrobna seznámit s nabízenou technologií
Petr Haas
foto firem: Míele, Baumatic, Ariston, Siemens